NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Dikenakan Akta Hasutan atas sebab kritik PM, Kerajaan jelas lakukan penindasan dan salah guna kuasa - LFLKUALA LUMPUR, 20 Julai 2023 – Lawyers for Liberty (LFL) menyifatkan salah satu pertuduhan yang dikenakan terhadap Menteri Besar sementara Kedah, Muhammad Sanusi Md Nor merupakan kritikan terhadap Perdana Menteri dan tindakan menggunakan Akta Hasutan ke atas Sanusi merupakan satu tindakan salah guna kuasa serta penindasan.

Kata Pengarah LFL, Zaid Malek dalam satu kenyataan,

“Pemeriksaan terhadap pertuduhan kedua mendedahkan bahawa ia tidak berkaitan dengan sebarang kritikan terhadap seorang Raja atau Agong. Ia sebenarnya adalah kritikan terhadap Perdana Menteri Anwar berhubung pembentukan Kerajaan Perpaduan, mempersoalkan dakwaan yang dibuatnya pada masa itu.”

Beliau berkata, dakwaan Anwar Ibrahim bahawa Akta Hasutan 1948 telah digunakan hanya kerana ia menyentuh ‘kedudukan, maruah Raja-Raja Melayu’ adalah tidak benar dan tindakan mengenakan akta tersebut ke atas Sanusi juga merupakan satu salah guna kuasa dan juga penindasan yang jelas dan mudah.

“Membenarkan Akta Hasutan digunakan dengan dalih melindungi kesucian institusi diraja boleh membawa kepada keburukan, kerana kerajaan boleh memanfaatkan hujah serupa untuk isu-isu lain, termasuk perkauman atau agama.

“Kualifikasi baru yang licik, rumit, seumpama Anwar ini hanya akan menyebabkan penggunaan Akta Hasutan 1048 menjadi semakin meluas,” jelas beliau.

Sehubungan itu, beliau menggesa pihak kerajaan agar menetapkan moratorium terhadap penggunaan Akta Hasutan 1948 dan menggugurkannya sepenuhnya dalam sesi Parlimen akan datang.


Sumber I Agenda Daily ........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

( Hide )
  1. Sat lagi sesiapa yg kata harga barang naik pun akan dikenakan pertuduhan dibawah akta hasutan kot.. barangkali ler agaknya...
    kalau terjadi mcm tu baru la real solid bahwa ada orang gila yg pegang jawatan tertentu munkin yer..

    ReplyDelete

© all rights reserved
made with by templateszoo