Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH).
Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH).

KUALA LUMPUR: Pengumuman peruntukan untuk persatuan belia di Terengganu yang diumumkan Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi melanggar prinsip pilihan raya yang adil, menurut Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (BERSIH) .

Pertubuhan itu juga menyelar reaksi Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung perkara itu yang dianggap sebagai 'tidak betul'.

Pengerusi BERSIH,Thomas Fann, berkata pengumuman itu jelas tindakan yang tidak adil apabila kerajaan menggunakan sumbernya di negeri yang mengadakan Pilihan Raya Negeri (PRN).

Beliau berkata, BERSIH tidak mengharapkan SPRM "untuk mewujudkan garis panduan yang tidak mengikat secara sah" dalam keadaan sedemikian.

Bagaimanapun, katanya, tawaran Ahmad Zahid melanggar dua daripada tiga "C" dalam garis panduan pilihan raya yang diharapkan BERSIH, apabila menetapkan syarat bagi bantuan itu dan peruntukan itu disasarkan kepada belia Terengganu saja, bukan untuk semua belia.

Tiga C, itu adalah tidak bersyarat (no condition), tidak berkempen (no campaign) dan tidak membawa calon (no candidate), seperti yang disarankan badan itu di enam negeri yang berdepan PRN.

Thomas berkata, terpulang kepada pengundi untuk menghukum tindakan berhubung perkara itu.

"Apabila parti dan ahli politik melanggar sebarang bentuk garis panduan pilihan raya yang bebas dan adil, satu-satunya jalan penyelesaiannya adalah pengundi yang menilai penyalahgunaan sumber negeri untuk kempen di peti undi," katanya kepada FMT.

Jumaat lalu, Ahmad Zahid yang juga Menteri Kemajuan Desa dan Wilayah (KKDW) mengumumkan peruntukan lebih setengah juta ringgit membabitkan Persatuan Belia Gabungan Lembaga Kemajuan Terengganu Tengah (KETENGAH) berjumlah RM100,000, selain RM250,000 untuk Majlis Belia Terengganu dan RM200,000 bagi persatuan permotoran di negeri terbabit.

Ahmad Zahid yang juga Pengerusi Barisan Nasional (BN) dan Presiden UMNO, menyeru golongan muda yang hadir mengundi "gelombang biru dan merah" pada pilihan raya negeri bulan depan, sambil menambah jumlah yang diperuntukkan mungkin ditambah bergantung kepada keputusan pilihan raya pada 12 Ogos.

Pengumuman itu menyebabkan ramai pihak mempertikaikan perkara itu dengan sesetengah pihak mengatakan bantuan itu sebagai "rasuah" kepada pengundi di negeri itu.

Mengulas tindakan Ahmad Zahid itu, Ketua Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Azam Baki

menyifatkan tindakan pemberian geran bernilai RM350,000 oleh kerajaan kepada belia Terengganu adalah tidak menyalahi undang-undang atau berunsur rasuah.

Beliau berkata, sebagai kerajaan yang memerintah, ia berhak memberi inisiatif yang difikirkan wajar kepada rakyat.

Beliau mendakwa jika peruntukan itu diluluskan kerajaan Persekutuan, maka "tiada unsur rasuah."

Terdahulu, Thomas memberi amaran kepada ahli politik tidak menaburkan janji dengan memberikan bantuan dalam kempen pilihan raya.

Beliau juga mengingatkan pengundi mengenai keputusan keputusan Mahkamah Pilihan Raya bulan lalu yang membatalkan kemenangan PAS di Parlimen Kuala Terengganu kerana terbabit dengan pembelian undi.