NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Buktikan saya salah, kata Dr M berkait kenyataan terhadap raja

Bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad berkata jika gagal membuktikan perkara itu, ini bermakna soal-siasat oleh polis sebelum ini adalah satu bentuk ugutan.


PETALING JAYA: Bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad mencabar pihak berkuasa untuk membuktikan kenyataan terbaharu beliau mengenai raja-raja Melayu adalah salah.

Bekas Ahli Parlimen Langkawi itu berkata sekiranya gagal berbuat demikian, ini bermakna soal-siasat oleh polis sebelum ini adalah satu bentuk ugutan.

“Jika apa yang saya cakap itu salah, buktikan. Jika tidak, menghantar polis untuk menyoal saya adalah satu bentuk ancaman,” katanya dalam satu hantaran di Facebook.

Sebelum ini dilaporkan, Mahathir didakwa menghina raja apabila berkata orang Melayu tidak boleh berharap kepada raja untuk “melindungi” mereka.

Polis pada minggu lalu polis berkata, pihaknya dalam proses mengemukakan hasil siasatan itu kepada Pejabat Peguam Negara.

Dalam hantaran itu, Mahathir berkata menghalang orang Melayu daripada bercakap mengenai “masalah mereka” adalah tindakan bersifat perkauman.

“Saya perlu akui bahawa saya merasakan kebebasan bersuara saya bukan sebahagian daripada reformasi yang dijanjikan,” katanya.

Katanya, beliau akan menjawab banyak soalan yang diajukan kepadanya sekiranya beliau didakwa di mahkamah terbuka.


Sumber I FMT Malaysia 


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo