NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PM bakal selesaikan segera Perjanjian Malaysia 1963 bagi menjamin sokongan GPS dan GRS

Anwar (duduk) menandatangani Tekad Bersama Kerajaan Perpaduan pada Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan 2023 di Dewan Merdeka WTC Kuala Lumpur, hari ini. Foto FARIZ RUSADIO / KOSMO!


KUALA LUMPUR – Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim memberi jaminan kepada pimpinan Kerajaan Negeri Sabah dan Sarawak bahawa isu Perjanjian Malaysia 1963 (MA1963) akan diselesaikan secepat mungkin.

Katanya, isu tersebut telah bermula sejak puluhan tahun lagi dan beliau akan pastikan masalah tersebut tidak terus berlarutan.

“Dengan ini saya beri mandat penuh kepada Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Fadillah Yusof untuk selesaikan sedaya upaya apa sahaja perjanjian yang telah dimeterai di dalamnya dan lakasanakan.

“Ada yang pihak memperolok kerana kononnya kerajaan mahukan jaminan sokongan daripada Gabungan Parti Sarawak (GPS) dan Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

“Saya jawab, itu memang ada, akan tetapi yang lebih penting adalah kerana ia merupakan tanggungjawab pimpinan generasi kini adalah untuk melaksanakan sumpah setia dan janji bapa kemerdekaan kita,” katanya ketika menyampaikan Amanat Perdana sempena Konvensyen Nasional Kerajaan Perpaduan di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia (WTC), di sini hari ini.

Selain itu, Anwar turut menyentuh mengenai usaha penyelesaian berhubung isu bekalan air bersih yang berlaku di Sabah serta Sarawak dan sekiranya kerajaan negeri memerlukan peruntukan berbilion ringgit, beliau akan sedaya upaya menyelesaikannya tahun ini.

“Ini bukan sebab nak pilihan raya ke apa, akan tetapi ia merupakan perkara penting buat rakyat, 60 tahun lebih usia kemederkaan negara ini, mereka tidak boleh dihinakan dengan masalah untuk mendapatkan bekalan air yang bersih.

“Inilah ertinya Kerajaan Perpaduan, janji diterjemahkan. Bila? Inilah masanya,” jelasnya. – KOSMO! ONLINE

........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo