NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PAS sedia bantu menyelamat, pemulihan gempa Turkiye-Syria

PAS sedia menggembelengkan apa-apa jua bentuk bantuan dan sokongan yang perlu bagi membantu kerja-kerja menyelamat dan pemulihan yang sedang berjalan di Turkiye dan Syria.

Setiausaha Agungnya, Datuk Seri Takiyuddin Hassan sambil menyuarakan rasa terkejut dan sedih atas tragedi gempa itu berkata, Pas mendoakan agar kerja-kerja menyelamat berjalan lancar.

Menurutnya, selain itu adalah diharapkan agar tidak berlakunya gempa atau bencana susulan yang boleh merumitkan keadaan.

“Pas merakam rasa terkejut dan sedih atas kejadian gempa bumi yang berlaku di selatan Turkiye dan utara Syria hari ini.

“Rasa simpati dan takziah kami tujukan kepada para mangsa yang terkorban dan tercedera serta keluarga mereka, selain anggota masyarakat di kedua- dua negara sahabat ini yang terkesan oleh bencana tersebut,” katanya dalam satu kenyataan.

Gempa bumi dengan kekuatan 7.8 magnitud dan satu gempa susulan sekuat 7.6 magnitud meragut nyawa hampir 1,797 orang dan mencederakan ribuan penduduk Turkiye dan Syria, hari ini, meningkat berbanding lebih 500 sebelum ini.

Kekuatan gempa itu pada pukul 4.17 pagi waktu tempatan itu meranapkan lebih 1,700 bangunan ketika kebanyakan mangsa sedang nyenyak tidur.

Gempa bumi itu berlaku pada kedalaman 17.9 kilometer berhampiran bandar Gaziantep dan dapat dirasai hingga Cyprus, Mesir dan Lebanon.


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo