NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Isu pelajar peluk Islam, Arun Dorasamy dilihat cuba keruhkan suasana

Berita ini tular semalam dan ramai yang mengutuk perbuatan guru tersebut baik dari Belum Muslim & malahan dari Muslim hanya berdasarkan laporan media.

Beberapa persoalan yang kita perlu faham apabila membaca berita ini khususnya datang dari individu seperti Arun Dorasamy yang telah diistiharkan bankrap. Antara persoalan yang perlu ditanya;
1. Apakah benar apa yang disebut oleh Arun Dorasamy dalam sidang media itu?
2. Apakah ibubapa pelajar itu mengadu kepada Arun Dorasamy atau sebaliknya?
3. Apakah menjadi kesalahan jenayah berdakwah kepada pelajar belum Muslim di bawah 18 tahun?

Bagi menjawab soalan pertama, bagi masyarakat yang sihat akalnya akan bertanya apakah yang dilaporkan dalam berita itu adalah sebagaimana yang terjadi atau sebenarnya ada unsur-unsur ‘exxageration’ (keterlaluan): ditambah kicap, cuka, cili & lada?

Apakah perkataan yang digunakan oleh guru tersebut? Adakah dia mencadangkan atau mengugut pelajar tersebut? Kalau kita lihat kepada berita, yang dilaporkan adalah ‘MENGALAKKAN’ bukannya memaksa atau mengugut.

Sejak bila mengalakkan seseorang memeluk Islam di Malaysia adalah suatu kesalahan jenayah? Apakah dakwah telah menjadi satu kesalahan atau ada pihak mempunyai agenda mencairkan & menakutkan pendakwah dengan tindakan undang-undang?

Arun memetik Perkara 11 Perlembagaan Persekutuan sebagai justifikasi tetapi jangan lupa Perkara 11(4) menegaskan bahawa penyebaran agama selain daripada agama Islam kepada orang Islam adalah dilarang sama sekali terutamanya dari segi penyebaran dakwah. Islam boleh disebarkan kepada semua dan tidak ditulis tentang umur

Kita berbincang dari sudut undang-undang adakah ianya jenayah atau sekadar dipolemikkan untuk agenda tertentu? Jangan masuk bab emosi yang tiada kena mengena dengan Perlembagaan Persekutuan & undang-undang.

Kedua, adakah benar ibubapa pelajar merasa marah dan kecewa terhadap guru tersebut atau sekali lagi mereka sebenarnya tiada masalah tetapi dipergunakan oleh individu individu tertentu untuk agenda mereka?

Ketiga, saya telah bertanya kepada beberapa penasihat undang-undang MRM & pakar undang-undang, tidak menjadi satu kesalahan berdakwah kepada mereka yang di bawah 18 tahun. Yang menjadi pertikaian hanyalah mengislamkan mereka yang di bawah 18 tahun oleh salah satu IbuBapa atau tanpa kebenaran ibubapa. 

Apakah ada pihak cuba mewujudkan ‘precedent’ di sisi undang undang bahawa berdakwah kepada bawah 18 tahun adalah suatu kesalahan jenayah yang menjadi sebahagian dari agenda besar sesetengah pihak untuk melemahkan usaha dakwah?

Saya telah berhubung dengan guru terbabit yang merupakan guru Bahasa Malaysia di sekolah tersebut. 

In Sha Allah kami akan berjumpa dalam masa terdekat. Cikgu tersebut telah membuat laporan polis menafikan tuduhan tersebut & kami berharap pihak polis akan mengambil tindakan terhadap Arun Dorasamy. 

In Sha Allah kami di MRM juga akan membantunya mengambil tindakan undang-undang (jikalau beliau mahu) terhadap pihak yang cuba mempolemikkan isu ini yang boleh mengugat keharmonian & keamanan negara.

Berani kerana benar, berbohong untuk buat onar… Hormat Perlembagaan Persekutuan & undang-undang negara!

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo