NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Isu Jana Wibawa : SPRM tahan Wan Saiful

story-image

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) dijangka akan mendakwa Ketua Penerangan Bersatu Wan Saiful Wan Jan esok ketika agensi itu sedang menyiasat kewangan parti berkenaan.

Sumber SPRM mengesahkan ahli parlimen Tasek Gelugor itu telah ditahan dan akan didakwa di mahkamah esok berhubung inisiatif Jana Wibawa.

Beberapa sumber Bersatu pula mengesahkan kepada Malaysiakini bahawa Wan Saiful telah pergi ke ibu pejabat SPRM di Putrajaya hari ini untuk membantu siasatan.

Satu sumber berkata dia telah pergi ke pejabat SPRM pada jam 8 malam dan tidak dapat dihubungi sejak itu.

Sementara itu, jemputan akhbar daripada SPRM menyatakan dua individu akan didakwa di mahkamah Kuala Lumpur berhubung kes Jana Wibawa pagi esok.

Kedua-dua individu itu tidak dinamakan, seperti amalan biasa dengan jemputan sedemikian.

Penangkapan itu dibuat ketika siasatan terhadap akaun Bersatu dan inisiatif kerajaan semasa era presiden parti Muhyiddin Yassin menjadi perdana menteri.

SPRM telah pun membekukan akaun bank Bersatu, dan menyoal Muhyiddin pada 16 Feb selama beberapa jam berhubung Jana Wibawa.

Kemudian menteri kewangan Tengku Zafrul Abdul Aziz, yang kini menteri perdagangan antarabangsa dan industri, juga dikatakan akan dipanggil SPRM.

Program Jana Wibawa, atau ‘Program Jana Ekonomi Pemerkasaan Kontraktor Bumiputera Berwibawa’ diperkenalkan untuk mempercepatkan pelaksanaan projek dan memacu pemulihan ekonomi negara pasca Covid-19.

Ia juga bertujuan meningkatkan kemampuan kontraktor Bumiputera untuk membantu mereka menjadi lebih berdaya tahan dan berdaya saing.

Dalam perkembangan berkaitan, Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-undang dan Reformasi Institusi) Azalina Othman Said berkata Jana Wibawa melibatkan 56 projek yang telah dikeluarkan Surat Setuju Terima (SST), dengan nilai keseluruhan projek RM6.3 bilion.

"Walau bagaimanapun, terdapat beberapa senarai SST yang telah dikeluarkan yang mana melibatkan ahli keluarga pemimpin utama parti politik tertentu.

"Setakat ini, SPRM belum dapat mengenal pasti nilai sebenar projek tersebut," katanya pada jawapan bertulis parlimen hari ini.

Ini sebahagian daripada siasatan lebih luas mengenai projek yang telah diberikan melalui rundingan terus, katanya.

Azalina menjawab soalan Ahli Parlimen Bagan Lim Guan Eng, yang bertanyakan berapa banyak projek yang terlibat dalam salah guna kuasa dan apakah nilai projek tersebut.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo