NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Mengapa ada yang panas bila YB Fawwaz jalankan tugas?

DAP dan parti Warisan (yang kalah di semua kerusi yang ditandinginya) Pulau Pinang mendakwa Ahli Parlimen Permatang Pauh Ustaz Muhammad Fawwaz Mohamad Jan telah bertindak melampau apabila berkunjung ke Sunway Carnival Mall Butterworth baru-baru ini atas alasan mahu berunding dengan pihak pengurusan berkenaan promosi jualan arak di premis Mall berkenaan.

Mengapa pula seorang Ahli Parlimen yang diangkat oleh rakyat tidak boleh menjalankan tugasnya mewakili suara rakyat?

Ustaz Fawwaz sendiri menyatakan yang beliau menerima aduan dari pengunjung Muslim yang tidak selesa dengan promosi arak secara besar-besaran di premis berkenaan. Salahkah beliau mewakili kepentingan rakyatnya sendiri?

Kononnya menurut ADUN DAP Daniel Gooi Ahli Parlimen PAS itu tidak punya ‘locus standi‘ atau hak perundangan untuk campur tangan dan keberadaannya di premis itu mengganggu ketenteraman awam.

Adakah seorang Ahli Parlimen tidak berhak memperjuangkan kepentingan rakyat yang diwakilinya? Tiada konfrontasi atau ketegangan pun yang berlaku sepanjang kunjungan YB PAS itu, mengapa pula DAP dan Warisan yang kepanasan?

Malah menurut laporan pihak pengurusan telah duduk berbincang secara harmoni dengan YB dan akhirnya bersetuju membuat beberapa pengubahsuaian dalam tempoh seminggu.

YB bukannya melarang atau menghalang promosi arak kepada bukan-Muslim cuma beliau minta agar diadakan beberapa pengubahsuaian kerana Mall itu juga dikunjungi masyarakat Islam. 

Syabas YB kerana mengambil pendekatan berunding dan bersungguh membawa suara rakyat yang diwakilinya.

DAP dan parti nyamuk seperti Warisan janganlah panas dan meracau apabila Ahli Parlimen yang dipilih oleh suara rakyat menjalankan tugasnya.

Kita pernah lihat sebelum ini tindakan wakil rakyat DAP lebih agresif lagi sehingga memaki hamun dan mengganggu tugas penjawat awam. Lupakah kita insiden melibatkan bekas Ahli Parlimen Bentong DAP Wong Tak dulu, Ronnie Liu yang mengganggu pegawai polis dalam menjalankan tugas, begitu juga bekas ADUN DAP Pengkalan Batu, Melaka ketika beliau Exco dulu.

Ahli Parlimen Permatang Pauh tidak bertindak agresif malah mengambil pendekatan damai dan sivil. DAP jangan panas tetapi belajarlah dari kami.

ROSLAN SHAHIR MOHD SHAHIR 


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo