NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Dakwaan Anwar ‘tiada akhlak’ - Mahkamah arah MB Kedah failkan pembelaan

Mahkamah Tinggi Alor Setar, hari ini mengarahkan Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor untuk memfailkan pernyataan pembelaan terhadap saman fitnah Perdana Menteri Anwar Ibrahim selewat-lewatnya sebelum 13 Februari ini.

Semasa pengurusan kes tindakan sivil awal hari ini, mahkamah juga mengarahkan Anwar untuk memfailkan jawapannya kepada pembelaan Sanusi selewat-lewatnya pada 13 Mac.

Ini disahkan oleh peguam Sankara Nair, yang mewakili plaintif Anwar, semasa menghadiri prosiding dalam kamar.

“Mahkamah mengarahkan defendan (Sanusi) memfailkan pembelaannya selewat-lewatnya 13 Februari, dan plaintif pula untuk memfailkan jawapannya kepada pihak pembelaan selewat-lewatnya 13 Mac.

"Pengurusan kes seterusnya ditetapkan pada 20 Mac melalui e-semakan di hadapan penolong pendaftar (Mahkamah Tinggi) untuk kemas kini status," kata peguam itu kepada Malaysiakini.

Sanusi diwakili oleh peguam Adam Luqman Amdan semasa pengurusan kes di hadapan Penolong Pendaftar VK Neethiya Nair.

Sebelum ini, peguam Anwar mengeluarkan surat tuntutan meminta ganti rugi daripada Sanusi atas dakwaan memfitnahnya pada 13 November lalu ketika berkempen untuk n calon Perikatan Nasional (PN), Ahmad Faizal Azumu.

Anwar memenangi kerusi Parlimen itu pada Pilihan Raya Umum ke-15 pada 19 November lalu.

Menurut salinan pernyataan tuntutan saman itu, kenyataan yang didakwa berunsur fitnah itu disiarkan secara langsung melalui akaun Facebook bernama “Faizal Azumu”.

Anwar mendakwa kenyataan itu, antara lain mengandungi dakwaan bahawa dirinya "tidak berakhlak".

Plaintif berhujah bahawa kenyataan itu adalah fitnah, palsu dan memperlekehkan dirinya.

Anwar mendakwa kenyataan itu antara lain membayangkan dirinya bukan seorang Muslim yang baik dan menyalahgunakan kuasa untuk mendapatkan pengampunan daripada Yang di-Pertuan Agong.

Pada 2018, plaintif telah diberikan pengampunan diraja berhubung kes liwat yang melibatkan bekas pembantunya Saiful Bukhari Azlan.

Anwar mendakwa bahawa selepas surat tuntutan dikeluarkan pada 16 Nov, peguam Sanusi telah menulis balik dan membuat pengakuan tidak berbelah bahagi akan fakta bahawa defendan mengucapkan/mengungkapkan kata-kata memfitnah tersebut dan kandungan di dalamnya.

Melalui saman sivil, plaintif menuntut ganti rugi am, pampasan, teruk dan teladan.

Anwar juga memohon injunksi untuk menghalang Sanusi daripada terus mengeluarkan atau menerbitkan kata-kata fitnah terhadapnya.

Plaintif juga menuntut faedah lima peratus ke atas jumlah penghakiman dari tarikh tindakan undang-undang terakru sehingga penyelesaian penuh, kos, dan apa-apa relif lain yang difikirkan patut oleh mahkamah.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo