NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Ulasan pendek tulisan Nathaniel Tan "memenangkan 'perang komunikasi' " di Malaysia KiniNT menulis

Sebagai contoh, jika Parti A sanggup membelanjakan ratusan juta ringgit untuk memenangi perang media sosial, manakala perbelanjaan Parti B setakat RM50,000 sebulan, mungkin kita sudah boleh mengandaikan apa akan terjadi pada penghujung cerita.

NT silap meletakkan perbelanjaan menentukan kerjayaan. Dulu semasa PH tumbang BN. Berapa PH belanja untuk cybertropper dan berapa BN belanja. BN masih kalah. Cybertropper PH lebih banyak yang tak berbayar bekerja suka rela sahaja untuk naikkan Anwar jadi PM.

Untuk makluman NT kesilapan bodoh PH dan Anwar ialah bila mereka menjadi kerajaan mereka menuduh kononnya cybertropper PN dibayar. PN dapat duit daripada syarikat judi, Mereka menyarang suara rakyat sedangkan sebenarnya cybertropper inikah yang membantu kamu semasa jatuhkan BN dahulu.

Ini bukan soal berapa banyak duit dibelanjakan tetapi soal sikap Anwar itu sebagai pemimpin. Anwar bersifah manusia yang berdendam, emosi dan rakus.

NT menulis lagi

Mengikut desas-desus di media sosial, pihak laskar siber yang pro-PH memang mempunyai kemahiran, kepandaian, dan kebijaksanaan dalam soal perang persepsi.

Yang membezakan mereka dengan pihak lain ialah dari segi pendanaan dan pengurusan.

Satu yang NT tak buat kajian secara sempurna ialah laskar siber PH sendiri sekarang telah menjadi kekuatan kepada golombang menolok PH kerana mereka sendiri yang bertukar haluan apabila Anwar menjilat kata-kata dalam ceramah sebelum PRU15. Sekarang ini bukan tak cukup dana tetapi tak cukup laskar kerana mereka semua meluat dengan PH yang kencing mereka 22 tahun.

NT menulis

Terdapat pelbagai sumber dan jabatan sedia ada dalam kerajaan yang berkaitan dengan komunikasi yang boleh dioptimumkan dan dijadikan ‘rumah’ (markas) bagi penggerak komunikasi dengan rekod yang memang sudah terbukti.

Ni cadangan untuk jadi macam UMNO/BN menggunakan harta kerajaaan, menyalahguna kepentingan rakyat untuk kepentingan parti. Bagus cadangan ini lagi cepat PH+BN mampus.

Satu sahaja saya setuju dengan NT ialah apabila PH+BN terlalu obses dengan menjawab setiap tuduhan, serangan, dan fitnah, maksudnya pihak lawan sudah mengawal naratif berkenaan, dan PH+BN pula terpaksa dibawa mengikut arus suara rakyat. Kerana kebodohan serta sombong untuk menyerang Anwar dia tidak dapat menentukan naratif, dan memaksa dia menuruti, mengekori dan menjawab naratif tersebut dan ia sepatutnya bersifat melampaui (overwhelm atau overrun) naratif PN dan rakyat.

Antara sebab kerajaan PH tumbang pada 2020 lalu adalah ekoran kegagalan Dr Mahathir Mohamad membina naratif baru yang menjadi kerangka kepada Malaysia Baru. Anwar pula pada 5 hari sahaja dia menjadi PM dia gagal kerana sifat dendam, permusuhan dan emosi dia menyarang PN dan berniat menjatuhkan PN 5 hari dia jadi PM.

Akibat daripada itu rakyat awam menjadi laskar siber PM tak di upah. Itu NT kena faham.
Panjang lagi tak rasa cukuplah... sebab ulasan pendek

NASIR RAMLEE


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo