NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Tiada jalan pintas bagi Anwar kekal majoriti, kata ahli akademik


PETALING JAYA:
Ahli akademik memberi ingatan kepada Anwar Ibrahim bahawa tiada jalan pintas bertujuan mengukuhkan kedudukannya sebagai perdana menteri.

Ahmad Fauzi Abdul Hamid dari Universiti Sains Malaysia (USM), berkata Anwar perlu melaksanakan dasar baik, peningkatan ekonomi dan memperkasa kebajikan rakyat untuk kekal menerajui pentadbirannya.

“Sekiranya kaji selidik secara konsisten menunjukkan kerajaan mendapat sokongan majoriti rakyat, Anwar berada pada kedudukan terbaik kekal sebagai perdana menteri sehingga 2027,” katanya kepada FMT.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas sama ada keputusan undi percaya terhadap kepimpinan Anwar di Dewan Rakyat, pada Isnin, mampu mengukuhkan jawatan perdana menteri.

Blok pembangkang tidak meminta undi belah bahagi dan Anwar menang menerusi undi suara. Sebelum ini, Anwar berkata, beliau menerima sokongan 148 Ahli dari Pakatan Harapan, Barisan Nasional, Gabungan Parti Sarawak, Gabungan Rakyat Sabah dan parti kecil termasuk bebas.

Fauzi berkata, ancaman terbesar bagi kedudukan Anwar datang dari puak dalam Umno yang tidak menyokong presiden mereka, Ahmad Zahid Hamidi.

Katanya, puak berkenaan boleh mengembalikan pendirian “No Anwar, No DAP” sekiranya berjaya menempatkan diri dalam pemilihan parti akan datang dan menggantikan Zahid sebagai presiden.

Parti menerima pendirian itu sebelum PRU bagi membantah kerjasama dengan Anwar dan komponen Pakatan Harapan, DAP.

“Jika Umno secara seluruhnya menarik diri dari kerajaan, Anwar tidak mampu melakukan apa-apa,” katanya. “Penarikan sokongan Umno termasuk juga BN berkemungkinan besar turut diikuti GRS dan GPS.”

Dalam pada itu, Azmi Hassan dari Akademi Nusantara, bersetuju dengan ancaman terbesar terhadap perdana menteri datangnya dari Umno.

Azmi berkata, Anwar boleh mengukuhkan kedudukannya dengan menjadikan Umno kuat di bawah Zahid menjelang pemilihan parti, yang mana perlu diadakan dalam tempoh enam bulan selepas tamat PRU.

Katanya, sekiranya kedudukan Zahid diperkukuh, beliau mampu kekal sebagai presiden Umno selepas pemilihan parti, sekali gus memastikan kesinambungan sokongan parti itu kepada kerajaan diterajui Anwar.


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo