NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PM Jepun pecat menteri terlibat skandal dana politik

Menteri Pembinaan Semula Kenya Akiba dituduh melanggar undang-undang pilihan raya menyalahgunakan dana politik dan mempunyai kaitan dengan Unification Church yang kontroversi. – Gambar AFP, 27 Disember, 2022.


Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida hari ini memecat seorang menteri kerana terlibat dengan skandal dana politik, lapor Agensi Anadolu.

Keputusan untuk memecat Menteri Pembinaan Semula Kenya Akiba dibuat ketika Kishida sedang berusaha untuk meraih sokongan rakyat selepas populariti beliau terjejas disebabkan beberapa isu. 

Dalam tempoh dua bulan Kishida sudah memecat empat menteri menyaksikan penarafan sokongan menjunam kepada 33.1%, menurut Kyodo News.

“Keputusan yang sukar,” kata Akiba selepas menyerahkan surat peletakan jawatannya kepada Kishida. Akiba akan digantikan oleh Hiromichi Watanabe.

Penyingkiran Akiba juga dilihat sebagai langkah awal Kishida untuk menghalang sebarang peluang yang boleh mengganggu perbincangan bajet 2023 yang akan dibuat dalam masa terdekat.

Akiba dituduh melanggar undang-undang pilihan raya menyalahgunakan dana politik dan mempunyai kaitan dengan Unification Church yang kontroversi.

Gereja itu yang dijenamakan semula dikenali Family Federation for World Peace and Unification sedang disiasat selepas pembunuhan bekas Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe pada Julai lalu.

Suspek kes pembunuhan itu Yamagami, 41, berkata keluarganya “hancur dari segi kewangan selepas ibunya membuat sumbangan besar untuk gereja itu.”

Kira-kira separuh daripada Ahli Parlimen dari Parti Demokratik Liberal yang memerintah dikaitkan dengan gereja itu yang dikatakan diasaskan oleh kumpulan antikomunis dan sering terlibat dengan pemujaan. – Bernama, 27 Disember, 2022. ........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo