NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Gaji RM80k sehari, Kerja 6 bulan sekali!

Bukan setakat terdedah pada bahaya, tapi silap langkah boleh membawa maut. Berapa ramai yang berani untuk melakukan kerja ini? - Foto Mingguan Wanita


GAJI RM80,000 sehari. Masyuk sangat ni. Dalam sehari dah dapat banyak tu, bayangkan kalau sebulan, mahunya berjuta ringgit. Kaya sangat ni.
Namun, nak dapat gaji RM80,000 itu tidaklah semudah yang disangka. Jiwa kena kental dan hati kering. Sanggup terima risikonya. Inilah yang perlu kena hadapi dan berbaloi dengan apa yang dapat itu.
Inilah yang dikatakan kerja paling bahaya di dunia. Hanya dengan menjadi tukang tukar mentol, mampu perolehi gaji RM80,000 sehari. Bukan calang-calang kerja ye!
Tukang tukar mentol, waktu kerja cuma sehari sahaja dan tugas yang dilakukan ini hanya 6 bulan sekali. Gaji memang masyuk. Tapi, biasanya kerja yang gaji tak realistik ini lebih terdedah kepada bahaya.
Bukan setakat terdedah pada bahaya, tapi silap langkah boleh membawa maut. Berapa ramai yang berani untuk melakukan kerja ini? Tugasnya cukup simple, hanya tukang tukar mentol, dibayar gaji USD20,000 atau RM80,000 sehari!
Tugasnya, kena panjat menara TV dengan ketinggian 1,500 kaki sambil memikul perkakas elektrik yang berat.
Kerja ini tidaklah semudah yang disangka, lebih-lebih lagi mereka yang ada rasa gayat dengan ketinggian.
Betapa gayatnya bila tengok gambar pekerja ini. Memang berbaloi dengan kerja yang dilakukan. Malah bukan sebarangan orang yang dapat lakukan. Hanya berkekelulusan tertentu seperti kejuruteraan elektrik dan perlu menjalani latihan tersendiri sebelum mejalankan tugas.
Berdasarkan Biro Statistik Buruh Amerika Syarikat, pekerja menara elektrik dan komunikasi di negara membangun menerima gaji purata tahunan berjumlah lebih RM271,249 atau (USD 67,000). Walaupun bayaran yang diberikan amat berbaloi, namun kerana risikonya membuatkan ramai takut untuk memohon. Sehingga kini, mengikut statistik di Amerika Syarikat, hanya 9,000 orang sahaja yang bekerja dalam bidang ini dan mereka menyasarkan lebih ramai untuk bekerja. - Mingguan Wanita
Sumber I Astro Awani 


........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo