NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

DPT Okt 2022 dibuka untuk semakan selama sebulan – SPR

KUALA LUMPUR: Daftar Pemilih Tambahan Bulan Oktober Tahun 2022 (DPT BLN10/2022) yang telah diperaku dan diwartakan, dibuka untuk semakan selama 30 hari mulai hari ini hingga 12 Januari depan.

Setiausaha Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) Datuk Ikmalrudin Ishak dalam kenyataan berkata DPT BLN10/2022 mengandungi 3,929 nama warganegara berumur 18 tahun ke atas bagi tempoh 1 hingga 31 Oktober yang didaftarkan secara automatik sebagai pemilih baharu, 39,077 pemilih berdaftar yang bertukar bahagian pilihan raya dan 3,434 pemilih bertukar status atau kategori pengundi.

SPR menyediakan lima kaedah semakan iaitu melalui portal SPR di pautan https://www.spr.gov.my atau https://mysprsemak.spr.gov.my dan portal rasmi Pejabat-Pejabat Pilihan Raya Negeri di pautan http://ppn.spr.gov.my.

Semakan juga boleh dibuat menerusi aplikasi dalam talian di pautan https://myspr.spr.gov.my, aplikasi mudah alih MySPR Semak dan menghubungi hotline SPR di talian 03-8892 7218.

SPR menyeru warganegara berumur 18 tahun dan ke atas dalam tempoh 1 hingga 31 Oktober dan mana-mana pemilih berdaftar yang telah memohon pertukaran bahagian pilihan raya atau pertukaran status supaya menyemak nama mereka dalam DPT BLN10/2022.

“Sekiranya mendapati nama mereka tidak disenaraikan dalam DPT BLN10/2022, mereka boleh membuat tuntutan dengan mengisi borang C melalui aplikasi dalam talian di pautan https://myspr.spr.gov.my atau hadir ke Pejabat Pilihan Raya Negeri berkenaan,” katanya.

Ikmalrudin berkata pemilih berdaftar di sesuatu bahagian pilihan raya yang membuat semakan dan berhasrat membuat bantahan ke atas kemasukan nama pemilih, boleh membuat pertukaran ke bahagian pilihan rayanya dengan mengisi borang D melalui aplikasi dalam talian di pautan https://myspr.spr.gov.my atau hadir ke Pejabat Pilihan Raya Negeri yang berkenaan.

Menurutnya, borang C dan D juga boleh dimuat turun dari portal Pejabat-pejabat Pilihan Raya Negeri di pautan http://ppn.spr.gov.my dan hendaklah dikemukakan kepada Pengarah Pilihan Raya Negeri berkenaan untuk membuat serahan dan membayar fi bantahan pada waktu pejabat pada mana-mana hari bekerja sepanjang tempoh semakan DPT BLN10/2022. – BERNAMA


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo