NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Bukan semua rundingan terus tidak teratur, Tuan Ibrahim bidas perdana menteri

Tuan Ibrahim Tuan Man menjelaskan rundingan terus bagi projek tebatan banjir yang perlu disegerakan, bukan satu kesalahan perolehan.


PETALING JAYA: Perdana Menteri Anwar Ibrahim tidak sepatutnya menganggap semua projek melalui rundingan terus sebagai tidak teratur dan wujud pihak mencari kesempatan, kata Tuan Ibrahim Tuan Man.

Bekas menteri alam sekitar dan air itu menegaskan sebagai perdana menteri, Anwar seharusnya maklum bahawa projek kecemasan perlu disegerakan bagi mengurangkan bencana lebih besar dan kerugian lebih banyak.

Tambahnya, rundingan terus bagi projek tebatan banjir yang perlu disegerakan, bukan satu kesalahan perolehan.

“Ia mestilah terpaksa dilakukan melalui kaedah runding terus atau tender terpilih khususnya yang melibatkan bencana seperti banjir, empangan pecah, tanah runtuh dan lain.

“Namun, sekali lagi saya tegaskan ia mesti mematuhi prosedur kewangan yang ditetapkan,” katanya dalam kenyataan.

Tuan Ibrahim yang juga timbalan presiden PAS mengulas mengenai tindakan perdana menteri mengarahkan beberapa kelulusan projek tebatan banjir bernilai RM7 bilion diteliti semula yang didakwanya sebagai “tidak teratur”.

Tegas Anwar, alasan membantu menyegerakan projek tebatan banjir dengan tidak mematuhi peraturan adalah amat dikesalkan dan umpama mencari kesempatan.

“Saya juga tekankan beberapa kelulusan mutakhir termasuk kelulusan tebatan banjir yang peruntukannya sekitar RM15 bilion dan RM7 bilion sudah diluluskan tanpa proses tender secara teratur melalui rundingan terus.

“Saya telah minta fail itu tidak diteruskan, diteliti semula supaya ada prinsip ketelusan dan juga mematuhi peraturan yang telah ditetapkan,” katanya pada sidang media di Kementerian Kewangan.


Sumber | FMT Malaysia ........
Komen: ........


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo