NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

๐—Ÿ๐—”๐— ๐—˜ ๐——๐—จ๐—–๐—ž ๐—ฃ๐—ฅ๐—œ๐— ๐—˜ ๐— ๐—œ๐—ก๐—œ๐—ฆ๐—ง๐—˜๐—ฅ “๐—ซ”


Tampaknya ๐—ฟ๐—ฎ๐—บ๐—ฎ๐—ถ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฎ๐—ธ๐˜€๐˜‚๐—ฏ ๐—ฃ๐— -๐—ซ ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ท๐˜‚๐—ด๐—ฎ ๐—๐—ž๐—ข๐—  ๐—จ๐— ๐—ก๐—ข-๐—ฃ๐—› ๐—บ๐—ฒ๐—บ๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐˜๐—ฎ๐—ธ ๐—ณ๐—ฎ๐—ต๐—ฎ๐—บ ๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐˜‚ ๐—ฏ๐˜‚๐—ฎ๐˜-๐—ฏ๐˜‚๐—ฎ๐˜ ๐˜๐—ฎ๐—ธ ๐—ณ๐—ฎ๐—ต๐—ฎ๐—บ ๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐˜‚ ๐—ฏ๐—ฎ๐—ต๐—ฎ๐˜€๐—ฎ ๐—บ๐˜‚๐—ฑ๐—ฎ๐—ต๐—ป๐˜†๐—ฎ “๐—ฏ๐˜‚๐˜๐˜๐—ต๐˜‚๐—ฟ๐˜” (๐—ฏ๐—ฎ๐—ฐ๐—ฎ; ๐˜€๐—ฎ๐—ธ๐—ถ๐˜ ๐—ฏ๐—ผ๐—ป๐˜๐—ผ๐˜ @ ๐—ธ๐—ผ๐˜†๐—ฎ๐—ธ) bila mana lontaran “pertanyaan-penyataan” yang saya bangkitkan semalam mengenai kedudukan Anwar Ibrahim di tampuk kuasa hanyalah selaku ‘Lame Duck’.

Mengapa dikatakan begitu? Pertamanya hal ini adalah merujuk kepada pernyataan Fahmi Fadzil sendiri apabila saya menempelak pernyataan Menteri Komunikasi itu yang menyatakan Anwar tidak punya kuasa untuk memilih menteri dalam kabinet ๐—ž๐—˜๐—ฅ๐—”๐—๐—”๐—”๐—ก ๐—–๐—”๐— ๐—ฃ๐—จ๐—ฅ๐—”๐—ก hari ini. ๐—œ๐—ป๐—ถ ๐˜€๐—ฒ๐—ฏ๐—ฒ๐—ป๐—ฎ๐—ฟ๐—ป๐˜†๐—ฎ ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐˜€๐—ฎ๐˜†๐—ฎ ๐—บ๐—ฎ๐—ต๐˜‚ ๐˜๐—ฒ๐—ธ๐—ฎ๐—ป๐—ธ๐—ฎ๐—ป; ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐—ท๐—ฒ๐—น๐—ฎ๐˜€๐—ฎ๐—ป ๐—™๐—ฎ๐—ต๐—บ๐—ถ ๐—™๐—ฎ๐—ฑ๐˜‡๐—ถ๐—น ๐˜€๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ถ๐—ฟ๐—ถ ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐˜€๐—ฒ๐—บ๐—ฒ๐—บ๐—ฎ๐—ป๐—ด๐—ป๐˜†๐—ฎ ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐˜€๐—ฎ๐—ต๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—”๐—ป๐˜„๐—ฎ๐—ฟ ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ต ๐—Ÿ๐—ฎ๐—บ๐—ฒ ๐——๐˜‚๐—ฐ๐—ธ ๐—ฃ๐— , ๐˜๐—ฎ๐—ธ ๐—ฏ๐—ฒ๐—ด๐—ถ๐˜๐˜‚?

Saya tidak mahu menyentuh lagi mengenai ‘ke-longlai-an’ Anwar Ibrahim yang gadai prinsip serta khianat harapan rakyat apabila memilih untuk kononnya terpaksa tunduk kepada Kluster Mahkamah yang secara jelas ๐—ฑ๐—ถ๐˜€๐—ฎ๐—ต๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—™๐—ฎ๐—ต๐—บ๐—ถ ๐—™๐—ฎ๐—ฑ๐˜‡๐—ถ๐—น ๐—ฏ๐—ฎ๐—ต๐—ฎ๐˜„๐—ฎ ๐—ธ๐—ฒ๐—น๐—ผ๐—บ๐—ฝ๐—ผ๐—ธ ๐—ธ๐—น๐˜‚๐˜€๐˜๐—ฒ๐—ฟ ๐—บ๐—ฎ๐—ต๐—ธ๐—ฎ๐—บ๐—ฎ๐—ต ๐—ฑ๐—ถ๐—ฝ๐—ฒ๐—น๐—ผ๐—ฝ๐—ผ๐—ฟ๐—ถ ๐—ญ๐—ฎ๐—ต๐—ถ๐—ฑ ๐—›๐—ฎ๐—บ๐—ถ๐—ฑ๐—ถ ๐—น๐—ฒ๐—ฏ๐—ถ๐—ต ๐—ฏ๐—ฒ๐—ฟ๐—ธ๐˜‚๐—ฎ๐˜€๐—ฎ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—”๐—ป๐˜„๐—ฎ๐—ฟ ๐—œ๐—ฏ๐—ฟ๐—ฎ๐—ต๐—ถ๐—บ berdasarkan keterangannya. ๐—”๐—ฝ๐—ฎ ๐—น๐—ฎ๐—ด๐—ถ ๐—ฎ๐—ด๐—ฒ๐—ป๐—ฑ๐—ฎ “๐—ฟ๐—ฒ๐—ณ๐—ผ๐—ฟ๐—บ” ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—ฏ๐—ผ๐—น๐—ฒ๐—ต ๐—ฑ๐—ถ๐—ต๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ๐—ฝ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฏ๐—ถ๐—น๐—ฎ ๐—บ๐—ฎ๐—ป๐—ฎ ๐—ฝ๐—ฟ๐—ถ๐—ป๐˜€๐—ถ๐—ฝ ๐—ฑ๐—ถ๐—ด๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ๐—ถ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ป ๐—น๐—ผ๐—ป๐—ด๐—น๐—ฎ๐—ถ ๐—ธ๐˜‚๐—ฎ๐˜€๐—ฎ?

Bila saya secara ‘๐—ฆ๐—˜๐—ก๐—š๐—”๐—๐—”’ membuat perbandingan mengenai pernyataan Fahmi Fadzil dengan tawaran Anwar Ibrahim kepada Gobind Singh Deo, ramai pentaksub yang sakit bontot tadi cuba ‘๐—ต๐—ถ๐—ด๐—ต๐—น๐—ถ๐—ด๐—ต๐˜’ ๐—ธ๐—น๐—ฎ๐˜‚๐˜€๐—ฎ ๐—ธ๐—ฒ๐˜๐—ฒ๐˜๐—ฎ๐—ฝ๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ธ๐—ฎ ๐—ฏ๐—ฎ๐—ต๐—ฎ๐˜„๐—ฎ ๐—ธ๐˜‚๐—ฎ๐˜€๐—ฎ ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐—ฎ๐—บ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—บ๐—ฒ๐—ป๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ ๐˜๐—ฒ๐—ฟ๐—น๐—ฒ๐˜๐—ฎ๐—ธ ๐—ธ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐—ธ๐—ฒ๐˜๐˜‚๐—ฎ ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฟ๐˜๐—ถ ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐—บ๐—ฒ๐˜„๐—ฎ๐—ธ๐—ถ๐—น๐—ถ ๐—ฏ๐—น๐—ผ๐—ธ. “๐—›๐—ฎ๐—ฎ๐—ฎ๐—ฎ… ๐—บ๐—ฒ๐—ฟ๐—ฒ๐—ธ๐—ฎ ๐—ฑ๐—ฎ๐—ต ๐—บ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐˜‚๐—บ๐—ฝ๐—ฎ๐—ป!” ๐—ถ๐—ป๐—ถ๐—น๐—ฎ๐—ต ๐˜†๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐˜€๐—ฎ๐˜†๐—ฎ ๐—ป๐—ฎ๐—ธ ๐˜๐—ผ๐—ป๐—ท๐—ผ๐—น๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ธ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐—ฝ๐—ฒ๐—บ๐—ฏ๐—ฎ๐—ฐ๐—ฎ ๐—บ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ต ๐—ฎ๐˜๐—ฎ๐˜€ ๐—ฝ๐—ฒ๐—ป๐—ด๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ถ๐—ฎ๐—ป ‘๐—น๐—ฎ๐—บ๐—ฒ ๐—ฑ๐˜‚๐—ฐ๐—ธ’ ๐—ถ๐˜๐˜‚ sendiri antara lain; “๐’‚ ๐’‘๐’†๐’“๐’”๐’๐’ ๐’๐’“ ๐’•๐’‰๐’Š๐’๐’ˆ ๐’•๐’‰๐’‚๐’• ๐’Š๐’” ๐’‰๐’†๐’๐’‘๐’๐’†๐’”๐’”, ๐’Š๐’๐’†๐’‡๐’‡๐’†๐’„๐’•๐’Š๐’—๐’†, ๐’๐’“ ๐’Š๐’๐’†๐’‡๐’‡๐’Š๐’„๐’Š๐’†๐’๐’•.” atau bahasa mudahnya TIDAK KOMPETAN selain pengertian utamanya “๐’๐’๐’† ๐’•๐’‰๐’‚๐’• ๐’Š๐’” ๐’˜๐’†๐’‚๐’Œ ๐’๐’“ ๐’•๐’‰๐’‚๐’• ๐’‡๐’‚๐’๐’๐’” ๐’ƒ๐’†๐’‰๐’Š๐’๐’… ๐’Š๐’ ๐’‚๐’ƒ๐’Š๐’๐’Š๐’•๐’š ๐’๐’“ ๐’‚๐’„๐’‰๐’Š๐’†๐’—๐’†๐’Ž๐’†๐’๐’•”.

Maka pentaksub Anwar juga telah mengesahkan betapa ‘LAME DUCK’-nya Anwar Ibrahim;

i) Mengukuhkan pernyataan Fahmi Fadzil bahawa Anwar sememangnya adalah ‘Lame Duck’ kerana perlu tunduk, akur dan patuh dan tidak punya kuasa atas segala tuntutan BN- Zahid Hamidi (bayangkan apa lagi tuntutan ke hadapan?) - prinsip kan telah digadai?

ii) Tak LAME DUCK lagi (dari sudut tidak kompetan dan tidak efektif)??? Merujuk kepada pemahaman dari Fahmi Fadzil dan para macai pentaksub, kuasa meletakkan nama calon menteri kabinet atas Ketua Blok Parti dan dalam konteks PH, bererti Anwar Ibrahim yang ada ketetapan ke atas PH untuk lantik kabinet dari PH yang bagus bukan? Tapi;

- Anwar tak lantik Dr Dzulkefly Ahmad Kuala Selangor (seperti dicanang - dijanjikan) sebaliknya tunduk kepada tuntutan kluster mahkamah lantik Tengku Zafrul yang kalah kepada Dr.Dzul - sebab ‘tak ada kuasa’ bak kata macai (walhal Anwar dan pentaksub dok canang kata kerajaan YDPA dan sokongan kepada kerajaan campuran TANPA SYARAT) ; tak letak Dr. Dzul itu sendiri pun dah tak kompetan… TAK LAME DUCK?

- Banyak nama lebih baik diperakui rakan dari Amanah antaranya Adly Zahari tapi dia pun tak lantik, Mat Sabu DAP tetap jadi pilihan… Tak Lame Duck? (Alasan sebab Presiden? Tak reformasi lah ni kerajaan parti politik ka kerajaan untuk rakyat?)

- DAP Penang pun dah bersuara pasal komposisi kabinet pilihan Anwar Ibrahim yang mereka beri refleksi mengapa BN lebih banyak walhal parti lebih kecil sedang DAP yang menang besar (Senang kata DAP bising Anwar kena pegang *#^#^ dengan UMNO Zahid-lah) bukti tak lame duck lagi?

Pusing sana pusing sini, rakyat tak bodoh untuk menilai, kalau prinsip perjuangan pun dah tidak dihormati, dikompromi, digadai dan dikhianati, entah apa lagi yang ke hadapan janji-janji yang bakal tak menjadi? Nak reformasi tapi tunduk pada kleptokrasi? Cukuplah… refor-basi.

p/s: macai incoming di ruangan komen dalam kiraan 3..., 2..., 1....
_________________
MOHD ASHRAF MUSTAQIM
Ketua Penerangan ARMADA Malaysia


........
Komen: Cucuk hidung oleh Zahid


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                      ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo