NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Ahli akademik tidak semestinya sesuai jadi Menteri KPM, KPT, kata Puad Zarkashi

PETALING JAYA – Ahli Majlis Kerja Tertinggi (UMNO) Datuk Mohd. Puad Zarkashi menegaskan bahawa mempunyai latar belakang akademik tidak semestinya sesuai untuk memimpin Kementerian Pendidikan (KPM) dan Kementerian pendidikan Tinggi (KPT).

Beliau berkata, sebaliknya apa yang penting adalah idea dan komitmen selain pemimpin itu perlu berjiwa rakyat.

“Tidak semestinya orang akademik paling sesuai menerajui KPT atau KPM. Kalau tidak ada ‘political will’ (iltizam) pun tak guna juga. Yang penting idea dan komitmen.

“Ada orang bukan (ahli) politik tetapi bila jadi Menteri, dia lagi kuat main politik. Lebih parah bila tidak berjiwa rakyat,” katanya dalam hantaran di Facebook hari ini.

Beliau berkata demikian sebagai mengulas kenyataan bekas Menteri Pendidikan, Maszlee Malik baru-baru ini yang menggesa supaya ahli politik tidak dilantik sebagai Menteri KPM atau KPT selepas Pilihan Raya Umum ke-16.

Mengulas lanjut, Mohd. Puad turut mengkritik Maszlee berhubung isu sekolah pedalaman ketika beliau menerajui KPM.

Katanya, jumlah sekolah pedalaman di dalam negara masih tinggi meskipun kerajaan sudah melancarkan pelan transformasi pendidikan di Paitan Sabah sejak 2013 lalu.

“Namun, perkara ini kurang diberi perhatian oleh Maszlee ketika dia menjadi Menteri KPM. Tidak nampak Maszlee sampai ke sekolah pedalaman,” ujarnya.

Justeru, tambahnya, peruntukan lebih besar perlu disalurkan untuk sekolah pedalaman khususnya di Sabah dan Sarawak menerusi Bajet 2023. – KOSMO! ONLINE

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo