NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Saman fitnah: Mahkamah arah dua pemimpin Dap, Tony Pua dan Yeo Bee Yie bayar RM350k pada Chew

Mahkamah Tinggi Shah Alam memerintahkan pemimpin DAP Tony Pua dan Yeo Bee Yin membayar ganti rugi RM350,000 kepada bekas timbalan menteri pembangunan wanita, keluarga dan masyarakat Chew Mei Fun berhubung saman fitnah yang dikaitkan dengan dakwaan bahawa tanah dijual kepada MCA di bawah harga pasaran.

Hakim Roslan Abu Bakar hari ini membenarkan tindakan sivil bekas setiausaha agung MCA itu berhubung dakwaan dia menyalahi penjualan tanah kepada parti politik itu.

Pada tahun 2018, Chew memulakan tindakan saman fitnah ke atas kenyataan Pua dan Yeo - dimuatkan dalam tiga artikel portal berita serta video Facebook yang dibuat antara 14 dan 19 Sept 2017 - yang disifatkannya sebagai dakwaan palsu.

Pada masa itu Yeo ialah Adun Damansara Utama, dan Pua ialah Ahli Parlimen Petaling Jaya Utara.

Kedua-dua mereka dalam sidang media sebelum ini mendakwa Chew, sebagai bekas ahli parlimen Petaling Jaya Utara dan sebahagian daripada Jawatankuasa Tanah Daerah (JTK) yang diberi kuasa untuk meluluskan urusan tanah di kawasannya, telah terlibat dalam pembelian tanah di bawah harga pasaran.

Bekas setiausaha agung MCA Chew Mei Fun

Dalam keputusannya hari ini, Roslan berkata mahkamah mendapati plaintif tidak pernah menjadi ahli JTK yang meluluskan pemberian hak milik tanah tersebut kepada MCA pada masa itu, iaitu antara 2006 dan 2007.

“Seterusnya, saya dapati kedua-dua defendan (Pua dan Yeo) tidak pernah membuat pengesahan dengan pihak berkuasa atau dokumen berkaitan sama ada plaintif sebenarnya ahli JTK. Dan juga sama ada tanah yang mereka maksudkan sebagai ladang buah naga, adalah tanah sebenar yang terlibat dalam transaksi itu.

“Oleh itu, defendan gagal untuk membuktikan kebenaran kenyataan itu. Oleh itu, pembelaan justifikasi gagal,” tambah hakim itu.

Unsur-unsur niat jahat

Roslan menegaskan bahawa walaupun kenyataan yang dikeluarkan oleh kedua-dua defendan adalah mengenai kepentingan awam, kenyataan kedua-dua mereka mengandungi unsur-unsur niat jahat kerana ia dibuat secara melulu dan tidak mengambil kira sama ada benar atau palsu tanpa membuat siasatan terlebih dahulu untuk memastikan kebenaran.

Roslan memerintahkan Pua dan Yeo membayar ganti rugi am masing-masing RM200,000 dan RM150,000 kepada Chew, yang termasuk ganti rugi teruk.

Hakim mengarahkan kedua-dua defendan membayar faedah tahunan sebanyak lima peratus ke atas jumlah yang diberikan dari tarikh penghakiman hari ini sehingga tarikh pembayaran penuh.

Roslan juga mengarahkan Pua dan Yeo membayar kos secara kolektif RM50,000 kepada plaintif.

Ketika dihubungi petang ini, peguam Rueben Mathiavaranam dan Syahredzan Johan - yang masing-masing mewakili plaintif dan defendan - mengesahkan keputusan prosiding mahkamah.

Syahredzan berkata mereka kecewa dengan keputusan itu kerana mereka mengemukakan hujahan di mahkamah tentang bagaimana Pua dan Yeo tidak memfitnah Chew.

Syahredzan memberitahu Malaysiakini bahawa Pua dan Yeo akan memfailkan rayuan ke Mahkamah Rayuan.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo