NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Pesawat A380 Malaysia Airlines mula dihantar pulang setelah setahun tiada pembeli

SEJAK Isnin lalu, orang ramai mula berkongsi video rakaman penerbangan pertama penghantaran pulang pesawat Malaysia Airlines A380 ke tempat asal pembuatannya di Perancis.

Rasa sebak dan sedih untuk melepaskan pesawat kebanggaan negara itu yang mungkin pergi tidak akan kembali lagi kerana kita tidak lagi mampu menanggung kos ‘menjaga’ sangat tinggi.

Berkemungkinan besar, pesawat itu akan dilupuskan sekiranya masih belum ada pihak berminat untuk membeli. Sudah setahun Malaysia Airlines mengeluarkan notis tender menjual.

Malaysia Airlines mempunyai enam unit pesawat tersebut dan difahamkan, penghantaran pulang dibuat secara berperingkat pada setiap Isnin bermula 14 November.

Bagi rakyat negara ini, pesawat dua tingkat yang diberi jolokan nama Dugong Malaysia itu bukan sekadar sebuah kapal terbang biasa.

Selain penerbangan tanpa henti ke destinasi seperti London, Seoul, Tokyo, Hong Kong dan Australia, A380 juga telah membawa ribuan jemaah ke Madinah serta Jeddah menunaikan haji dan umrah.

Mengimbau kenangan 12 tahun lalu, ketibaan pesawat komersial terbesar dunia itu di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) disambut meriah yang dilihat era baharu sektor penerbangan negara.

Walaupun tiada penerbangan antarabangsa, namun Malaysia Airlines masih perlu mengeluarkan perbelanjaan penyelenggaraan yang tinggi. Sejajar dengan Pelan Perniagaan Jangka Panjang 2.0 bagi menyelamatkan syarikat terus mencatatkan kerugian, tender menjual dikeluarkan pada Julai 2021.

Anak syarikat milik penuh Malaysia Aviation Group (MAG), MAB Pesawat Sdn Bhd diberikan tanggungjawab melaksanakan tender terbuka bagi penjualan pesawat itu. Namun selepas setahun, tiada pihak tampil membeli, akhirnya rakyat Malaysia terpaksa mengucapkan selamat tinggal kepada Airbus A380.

Malaysia bukanlah negara pertama menghantar pulang A380 kepada pengeluarnya, Airbus SE. Malah, syarikat itu sendiri memberhentikan pengeluaran pesawat tersebut tahun lalu kerana kurang mendapat permintaan.

Namun, rakyat di negara ini masih boleh merasai pengalaman penerbangan menggunakan A380 milik Emirates Airline yang menyambung semula operasi bagi laluan Kuala Lumpur-Dubai mulai 1 Disember ini.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo