NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PAS tawar 4 kerusi kepada DHPP Sayap Non-Muslim dalam PAS


PETALING JAYA:
Sayap penyokong bukan Islam PAS, DHPP diberi satu kerusi parlimen dan tiga kerusi DUN untuk bertanding pada pilihan raya umum (PRU15).

Ini adalah jauh di bawah tiga kerusi parlimen dan 13 kerusi DUN yang diminta sebelum ini.

Ketua sayap itu, N Balasubramaniam, berkata calonnya bertanding di kawasan parlimen Bukit Mertajam dan tiga kerusi DUN di Perak — Jelapang, Sungkai dan Pasir Bedamar.

Beliau berkata sayap itu menerima keputusan itu atas semangat setiakawan dan bersikap realistik mengenai peluangnya.

“Kami memahami kekangan parti, terutamanya dengan tuntutan daripada rakan gabungan Perikatan Nasional. Bersatu dan Gerakan juga mempunyai ramai calon bukan Islam.

"Jadi, kami menerima keputusan itu dengan sepenuh hati dan akan terus berkempen untuk PAS pada PRU15," katanya.

Beliau berkata sayap itu tidak menuntut kerusi tetapi hanya meminta kerusi tertentu.

Balasubramaniam berkata sejak PRU15 ternyata pilihan raya tidak seperti yang lain dengan permintaan untuk kerusi daripada semua mencapai rekod tertinggi, sayap itu memutuskan untuk menerima kerusi yang ditawarkan dan mengusahakannya walaupun mereka adalah "kerusi yang sangat sukar".

Calon mereka di Bukit Mertajam ialah Koh Tien Yew, yang akan menentang Steven Sim (PH-DAP) dan Tan Yang Pang (BN-MCA).

Di kerusi DUN Perak, Sungkai, calonnya, G Thilak Raj, akan berdepan A Sivanesan (PH-DAP), Mahhadee Ramlee (bebas) dan V Elango (BN-MIC).

Di Jelapang, calonnya S Navinten akan menentang Hamidah Muhamad (BN-Makkal Sakthi) dan Cheah Pou Hian (PH-DAP). Cheah telah memenangi kerusi itu pada PRU14.

Di Pasir Bedamar, S Surianarayanan akan berdepan Woo Kah Leong (PH-DAP) dan Kong Sun Chin (BN-MCA).

Balasubramaniam berkata PAS telah menunjukkan keikhlasannya dengan menawarkan jawatan senator kepada sayap itu dua tahun lalu.

Beliau berharap lebih ramai senator akan dilantik daripada sayap itu nanti. Balasubramaniam menjawat jawatan itu pada 2020.

............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo