NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Hadi, Yunus jadi pelaris: 1,000 berhujan demi ceramah PN


Dalam kedinginan dan kemuraman malam Kampung Kanchong Darat, kira-kira seribu penyokong tegar sanggup meredah hujan untuk melihat wakil-wakil PAS yang bermusafir menemui mereka.

Orang kampung mengalu-alukan kehadiran calon Perikatan Nasional (PN) Parlimen Kuala Langat Ahmad Yunus Hairi dan Presiden PAS Abdul Hadi Awang di tapak ceramah malam tadi, turut hadir ialah pengarah pilihanraya PN Azmin Ali dan orang kuat Bersatu Rina Harun.

Walaupun ada yang memakai baju Perikatan Nasional dan menggunakan payung parti untuk menahan hujan, ramai penonton hadir adalah penduduk tempatan yang ingin mendengar kata-kata pemimpin gabungan itu daripada PAS.

Abdul Hadi Awang

Azmin - dalam ucapannya - membidas barisan calon pesaing mereka yang bercakap tentang politik bersih dan agenda reformasi.

“Mereka bercakap tentang bersih dan reformasi, tetapi lihat sahaja calon Umno dan Barisan Nasional (BN).

“Ada yang berulang alik dari mahkamah, ada yang terpalit dengan rasuah dan salah guna kuasa, tetapi tiada seorang pun yang segan mengemukakan borang pencalonan sebagai calon,” kata penyandang Ahli Parlimen Gombak itu semalam.

Ini dikatakan merujuk kepada beberapa pemimpin Umno yang sedang bergelut dengan pertuduhan di mahkamah namun masih diletakkan dalam pilihan raya umum ke-15 ini. Ini termasuk Pengerusi BN Ahmad Zahid Hamidi.

Calon Bersatu itu juga mengulas bahawa beberapa calon daripada Pakatan Harapan turut terlibat dalam kes mahkamah yang sedang berjalan.

"Mereka juga tidak bertangguh untuk menyerahkan borang pencalonan mereka," tambah Azmin.

Azmin mendakwa calon gabungannya bagaimanapun tidak pernah berdepan dijadikan petunjuk kepada pengundi atas pagar.

Kuala Langat adalah kawasan separa bandar yang terdiri daripada etnik campuran yang merangkumi bandar Banting, Morib, Jugra dan Pulau Carey. Populasi Melayu membentuk majoriti sebanyak 57 peratus.

Kerusi itu kali terakhir dimenangi pada 2018 oleh Xavier Jeyakumar dari PKR yang kini berpaling tadah dengan majoriti 17,112 kuat mengatasi dua lawannya dalam PAS dan BN.

Xavier Jeyakumar

Walaupun begitu, pemerhatian di lapangan menunjukkan kini masa yang sesuai untuk PAS yang bersekutu dengan Perikatan Nasional memiliki kerusi itu.

Penyokong tegar PAS

Pada majlis itu, Malaysiakini bercakap dengan beberapa ahli hadirin. Penjawat awam Hamidi dan isterinya, kedua-duanya berusia pertengahan 40-an, dilahirkan di kawasan Banting dan sentiasa menyokong parti yang berteraskan Islam itu.

“Isu teras di sini ialah Integriti. Kita perlukan pemimpin yang berintegriti. Kita masih melihat orang seperti Najib yang keluar masuk penjara. Itu tidak betul. Semua isu di negara kita boleh dikaitkan kembali dengan integriti,” katanya sambil menambah bahawa dia tidak menyokong watak yang tidak baik itu.

Ketika ditanya apa yang akan dilakukannya dalam kenyataan bahawa PAS juga terdedah rasuah, beliau berkata ia bergantung kepada tindakan pemimpin parti.

“Jika mereka sanggup mengatakan bahawa mereka melakukan jenayah itu, saya akan melihat dalam hati untuk memaafkan mereka. Beberapa ahli politik telah melakukan jenayah tetapi masih tidak bersedia untuk mengatakan bahawa mereka salah,” kata Hamidi.

Kedua-duanya juga mengakui mereka tidak tahu tentang Azmin daripada Bersatu, mereka enggan mengulas mengenai reputasi calon itu.

Sebaliknya, mereka berkata bahawa mereka menghadiri majlis itu untuk melihat lebih dekat presiden PAS dan Exco negeri Selangor Yunus - yang mungkin bakal menjadi Ahli Parlimen mereka - sambil menambah bahawa mereka boleh membawa anak-anak mereka jika tidak hujan.

Seorang pengusaha kantin sekolah berusia 60-an - yang enggan dikenali - berkata bahawa dia cuba menghadiri semua ceramah yang diadakan oleh PAS di kawasan itu.

Walaupun berasal dari Perak, nenek kepada tujuh anak itu berkata dia berpindah ke kampung itu berikutan perkahwinannya dengan seorang lelaki tempatan kira-kira tiga puluh tahun lalu.

Dalam urusan kekeluargaan, dia adalah antara ramai hadirin dalam keramaian yang membawa anak dan cucu bersama mereka, walaupun hujan lebat.

“Anak-anak saya semuanya berumur tiga puluhan. Cucu-cucu saya, lihat mereka, mereka semua menikmati ceramah dalam majlis seperti ini. Mereka boleh memahami apa yang berlaku.

“Bagus YB (Yunus Hairi) ini. Sebelum acara, dia datang menemui penduduk setempat dan dia bercakap dengan kami. Kita mesti ada wakil seperti dia. Dia tidak sombong,” katanya.

Terkenal sebagai tempat kelahiran adik-beradik Sidek (yang menjadi terkenal sebagai keluarga yang prolifik kerana kehebatan badminton), Kampung Kanchong Darat terletak di bawah kerusi parlimen Kuala Langat, kira-kira 10 minit pemanduan dari pusat bandar Banting.

Kerusi di mana PAS sebelum ini menduduki tempat ketiga, Yunus kini akan berdepan dengan calon BN Mohana Muniandy Rama, Manivanan Gowin dari Pakatan Harapan, Mohd Ridzuan Abdullah dari Pejuang, M Ganeskumar dari Parti Rakyat Malaysia dan calon bebas Zanariah Jumhuri.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo