NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

GPS kekal sokong PN, Muhyiddin terima sokongan tertinggi 102 Ahli Parlimen setakat ini


Hari keempat selepas tamatnya PRU15, Malaysia sehingga ke hari ini masih belum mengumumkan Kerajaan Persekutuan baharu, ekoran kedua-dua gabungan politik Pakatan Harapan (PH) dan Perikatan Nasional (PN) gagal mencapai kemenangan majoriti.

Pada ketika ini, rakyat dinasihatkan untuk bertenang dan menunggu keputusan dari pihak Istana Negara dengan penuh sabar. Selain itu, rakyat turut diingatkan untuk tidak melakukan sebarang tindakan yang boleh mengancam keselamatan dan ketenteraman awam.

Terkini, wartawan Astro Awani melaporkan, Gabungan Parti Sarawak (GPS) masih kekal dengan keputusannya untuk menyokong PN membentuk Kerajaan Persekutuan bersama Gabungan Rakyat Sabah (GRS), meskipun GPS kini sedang menerima asakan dari rakyat Sarawak yang membantah jalinan kerjasama berkenaan sehingga wujudnya petisyen bantahan terhadap GPS.

"Terkini, GPS kekal dengan pilihannya, menyokong Pengerusi PN Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri ke-10. 

"Dengan anggar PN mempunyai 73 kerusi, GPS 23 dan GRS 6 kerusi, menjadikan jumlah keseluruhannya 102 kerusi," katanya.Sementara itu, sekumpulan aktivis Melayu dilihat mengadakan himpunan aman tidak jauh dari Istana Negara, menggesa Yang di-Pertuankan Agong untuk mendengar permohonan umum.

Kain rentang yang dibawa kumpulan itu tertera tulisan, "Daulat Tuanku! Pohon dengar rintihan umum!" dan turut kelihatan mereka memegang sepanduk yang menunjukkan gambar Muhyiddin, "Abah PM 10". 
Sumber: Twitter Melissa Goh, Firduas AzilKomen: ........
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo