NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Calon PN Azman Nasruddin berkata rakyat Kedah tekad sokong PN


Rakyat Kedah telah menyatakan pendirian mereka dengan mengundi Perikatan Nasional (PN) pada pilihan raya umum ke-15, kata calon gabungan itu bagi Padang Serai, Azman Nasruddin.

Oleh itu, dia berkata adalah yang terbaik untuk PH dan BN - yang kini bersekutu - untuk berkemas dan berundur daripada pertandingan itu.

“Padang Serai akan menjadi kerusi parlimen ke-13 PN dari Kedah.

“Peluang PN untuk memenangi pilihan raya kali ini adalah cerah atau lebih cerah sekarang, berbanding sebelum ini kerana PH dan BN kini bersama dalam kerajaan perpaduan.

“Jadi, apakah status penyokong PH dan BN selepas kedua-dua pakatan memutuskan untuk bekerjasama, satu pencuri dan satu lagi menolak pencuri,” soalnya.

Azman bercakap kepada media semasa melawat di pasar malam di Kelang Lama di Lunas hari ini.

Calon BN, C Sivarraajh Chandran dan calon PH Mohamad Sofee Razak turut melawat pasar malam ini untuk bertemu peniaga dan rakyat bagi mendapatkan sokongan mereka.

Mengulas mengenai kedua-duanya, Azman berkata kedua-dua pihak telah meminta pihak lain memberi laluan.

“PH bertanya kepada BN (sama ada patut) berundur daripada pertandingan dan BN berkata ‘tiga hari lalu dan kamu meminta kami pergi’.

"Saya akan katakan kedua-dua mereka harus menarik diri daripada perlumbaan," katanya

Menonjolkan perbezaan polarisasi antara pangkalan sokongan setiap gabungan, Azman mempersoalkan sama ada ahli Umno akan mengundi Harapan.

Begitu juga, dia juga bertanya sama ada penyokong Cina PH akan menyokong BN dan "kelompok mahkamah" - merujuk kepada pemimpin Umno yang dibicarakan kerana rasuah.

Dia berkata pertembungan cita-cita ini berkemungkinan menyaksikan penyokong kedua-dua PH dan BN mengundi PN sebaliknya.

"Kami meramalkan perubahan besar ahli Umno dan pengundi Cina (menyokong) Harapan untuk mengundi kami bagi memastikan kemenangan kami," kata Azman.

Padang Serai adalah kerusi campuran, dengan kira-kira 40 peratus pengundi bukan Melayu yang separuh daripadanya adalah Cina.

Pada 2018, PH - dengan sokongan Bersatu - memenangi kerusi itu hanya 45.3 peratus undi selepas sebilangan besar pengundi pembangkang menyokong PAS - yang menerima 32.7 peratus undi.

Kekuatan bersama PAS dan Bersatu sebagai PN menyaksikan gabungan itu merampas hampir semua kerusi Parlimen di Kedah semasa pilihan raya Sabtu kecuali Sungai Petani.

Ketika ditanya adakah mudah untuk PN dalam PRK itu, Azman menjawab: "Insya-Allah kita bertanding dalam PRK untuk menang dan kita akan berjuang untuk memastikan kemenangan kita."

Pilihan raya bagi kerusi Parlimen Padang Serai akan menyaksikan pertembungan enam penjuru antara Azman, Mohamad Sofee (Harapan), Sivarraajh (BN), Hamzah Abdul Rahman (Pejuang), Bakri Hashim (Warisan) dan Sreanandha Rao (Bebas).

Sofee ialah setiausaha PKR Kedah dan seorang peguam. Sivarraajh ialah naib presiden MIC dan seorang ahli perniagaan.

Azman kini adalah ADUN Lunas dan anggota exco kerajaan Kedah. Azman berpaling tadah daripada PKR pada 2020 dan menyertai Bersatu.

Bakri pula masih dianggap sebagai calon walaupun telah mengumumkan penarikan diri.

Pengundian untuk kerusi itu telah ditangguhkan selepas calon Harapan M Karupaiya meninggal dunia semasa tempoh berkempen.

Pengundian untuk pilihan raya kecil itu telah dijadualkan pada 7 Disember.........
Komen: ........
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo