NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Tiada jangkaan cuaca buruk luar biasa hujung bulan ini - MetMalaysia

MetMalaysia tidak menjangkakan akan berlaku cuaca buruk luar biasa pada penghujung bulan ini seperti yang tular dalam rakaman video. - Gambar hiasan/BERNAMA

KUALA LUMPUR: Jabatan Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) tidak menjangkakan akan berlaku cuaca buruk luar biasa pada penghujung bulan ini seperti yang tular dalam rakaman video di pelbagai platform media sosial serta aplikasi WhatsApp.
Ketua Pengarah MetMalaysia Muhammad Helmi Abdullah dalam kenyataan hari ini berkata melalui pemantauan terkini, keadaan cuaca di Malaysia sedang dipengaruhi penumpuan angin di Semenanjung, utara Sarawak dan barat Sabah sehingga penghujung Oktober yang berpotensi menyebabkan keadaan cuaca lembap di kebanyakan negeri.
Beliau berkata pada masa sama, satu sistem tekanan rendah terbentuk di barat Filipina dan dijangka bergerak ke arah barat dan barat laut menjauhi rantau negara yang akan memberi sedikit kesan terhadap keadaan laut.
Katanya amaran angin kencang dan laut bergelora kategori pertama dikeluarkan hari ini dengan kelajuan angin antara 40 hingga 50 kilometer sejam dan ketinggian ombak mencapai 3.5 meter dijangka boleh berlaku di kawasan perairan Condore, Reef North dan Layang-Layang dalam tempoh 27 hingga 30 Okt.
Muhammad Helmi berkata MetMalaysia akan terus memantau dan memaklumkan perubahan cuaca signifikan dari semasa ke semasa.
Justeru, orang ramai diingatkan supaya mendapatkan maklumat sahih berkenaan ramalan dan amaran cuaca, melalui laman web rasmi dan laman media sosial rasmi MetMalaysia atau melalui talian hotline 1-300-22-1638 dan aplikasi myCuaca.
-- BERNAMA


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo