NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Radzi ajak jumpa lepas cikgu dedah KPM nak buang kerja


Pendedahan seorang guru sekolah rendah yang didakwa menerima surat daripada Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan berdepan tindakan dibuang kerja mendapat perhatian menteri sementaranya, Mohd Radzi Jidin.

"Saya tertarik untuk tahu lebih lanjut perkara yang dibangkitkan cikgu Mohd Fadli Salleh.

"Kalau cikgu ada kelapangan masa, boleh kita berjumpa," kata Radzi dalam hantaran ringkas di Facebook, malam tadi.

Respon Radzi itu susulan tindakan guru bernama Mohd Fadli Salleh yang berkongsi surat daripada KPM kepadanya, susulan beberapa isu yang dibangkitkan melalui media sosial.

"Saya berkata jujur tentang apa sampai nak kena buang kerja tu?

"Saya bercakap tentang beg berat bahaya pada anak-anak kita, silibus tinggi dan padat, silibus syok sendiri, bilangan murid yang ramai dalam kelas.

"Subjek yang banyak murid belajar, masa belajar untuk subjek teras terutamanya matematik tidak mencukupi, dan adanya 'little napoleon' dalam sistem pendidikan menyebabkan sistem pendidikan kita rosak," katanya dalam hantaran panjang di Facebook, semalam.

Surat yang diterimanya itu bertarikh 22 September 2022 dengan tajuk 'tindakan tatatertib dengan tujuan buang kerja atau turun pangkat' dan ditandatangani Pengerusi Lembaga Tatatertib Perkhidmatan Pendidikan Kumpulan Sokongan (nombor 1), Yusran Shah Mohd Yusoff.

Berdasar surat itu, Mohd Fadli didakwa melakukan tiga kesalahan.

Kesalahan pertama kerana mengkritik jadual waktu dan mata pelajaran yang diajar di sekolah, pertuduhan kedua pula dia didakwa membuat hantaran di Facebook mengenai subjek yang diajar kepada murid tahun satu di sekolah rendah.

Sementara itu pertuduhan ketiga pula berkenaan tindakan Mohd Fadli membuat siaran langsung di Facebook dengan bercakap mengenai banyak silibus yang mengarut dan "syok sendiri".

Radzi Jidin

Kesalahan-kesalahan itu boleh ditafsir melanggar Peraturan 19 (1) (c) dan Peraturan 37 Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (kelakuan dan tatatertib) 1993.

"Pengerusi Lembaga Tataterbib, setelah menimbangkan segala maklumat yang diterima, berpendapat bahawa tuan patut dikenakan tindakan tatatertib dengan tujuan buang kerja atau turun pangkat di bawah Peraturan 37 Peraturan-Peraturan Pegawai Awam (kelakuan dan tatatertib) 1993," menurut surat itu.

Guru Sekolah Kebangsaan (1) Gombak itu dikehendaki mengemukakan representasi dalam tempoh 21 hari daripada tarikh surat KPM berkenaan.

‘Akan lawan sampai akhir’

Kata Mohd Fadli lagi, dia akan melawan kes yang dihadapi itu yang disifatkannya sebagai "kezaliman dan kerosakan".

"Biar saya hadap semua itu kerana jika tiada siapa berani berdiri seperti saya pada hari ini, maka kerosakan ini akan terus berlaku sampai bila-bila. Apa yang saya perjuangkan ini, tidak ada setitis pun untuk kebaikan diri saya.

"Semuanya untuk kebaikan generasi dan anak-anak kita...Saya ambil risiko dibuang kerja, saya korek tabung simpanan upah peguam nak lawan kes ini sampai akhir.

"Jika ditakdirkan kes saya ini kalah di mahkamah, saya akan buat rayuan di mahkamah tinggi untuk lawan lagi," katanya.

Setakat jam sembilan pagi ini, hantaran Mohd Fadli itu mendapat reaksi lebih 150,000 penggunaan Facebook dan dikongsi lebih 63,000 kali.

‘Kenapa baru sekarang’

Dalam responsnya terhadap undangan Radzi, Mohd Fadli berkata ia hanya dibuat selepas orang ramai mula memberi perhatian terhadap isu tersebut.

"Baru malam ini dia respons sedangkan saya berkali-kali tag (tanda) dia sebelum ini, saya komen di hantarannya, komen di Facebook KPM merujuk kepadanya sejak bertahun lama.

"Kenapa agaknya baru malam ini? Bukan masa saya dipanggil unit integriti tahun lepas? Bukan masa saya tag dan komen pada hantaran dia dan KPM berkali-kali sejak bertahun lama?

"Rasanya sebab kebangkitan rakyat. Rakyat marah sebab isu ini melibatkan anak-anak mereka juga. Orang ramai marah sebab KPM nak buang kerja kerana kejujuran saya. Kemarahan rakyat jangan dibuat main," katanya lagi.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo