NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Netizen desak Syed Saddiq berundur sebagai presiden Muda, jangan bertanding dalam PRU15

Netizen media sosial mula menuntut Syed Saddiq Syed Abdul Rahman berundur sebagai presiden Muda dan melepaskan pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Ini selepas bekas Ahli Parlimen Muar itu berkata keputusan Mahkamah Tinggi hari ini untuk membela diri atas empat pertuduhan jenayah tidak akan melemahkan semangatnya.

Bekas Menteri Belia dan Sukan itu malah membayangkan beliau akan mempertahankan kerusi parlimennya, dengan berkata beliau akan menyerahkan kepada pengundi untuk menentukan nasibnya pada pilihan raya umum 19 Nov.

Pengguna Twitter @aminothman memberitahu Syed Saddiq supaya "bercakap" dan dengan hormat menarik diri daripada menjadi calon pada PRU15. Beliau menegaskan bahawa individu Umno yang telah didakwa di mahkamah telah digelar perompak, tetapi apabila Syed Saddiq didakwa, mereka memanggilnya pendakwaan terpilih.

Pengguna @acappress berkata jika Syed Saddiq mahu meletakkan "penanda aras politik matang", beliau harus meletakkan jawatan sebagai presiden Muda dan menumpukan perhatian kepada kes mahkamah. "Lima tahun bukanlah penantian yang lama untuk PRU akan datang," kata @acappress.

Sementara itu, @mal_ae menasihatkan Syed Saddiq supaya tidak mencalonkan diri sebagai calon dan memberi peluang kepada orang lain untuk bertanding di kerusi Parlimen Muar.

“Ikut contoh Rafizi. Dia tahu hakikat bahawa dia tidak bersalah dan menang (kes mahkamah Bafianya). Jadi, jangan bertanding,” kata @mal_ae merujuk kepada timbalan presiden PKR Rafizi Ramli.

Walaupun beberapa pengguna Twitter mengucapkan selamat sejahtera kepada Syed Saddiq dalam kesnya, yang lain secara berseloroh mengalu-alukannya sebagai ahli "kelompok mahkamah".

“Kluster mahkamah” merujuk kepada pemimpin Umno terkemuka, termasuk presiden parti Ahmad Zahid Hamidi dan bekas perdana menteri Najib Razak, yang sama ada dalam perbicaraan atau telah disabitkan dengan tuduhan seperti pecah amanah jenayah (CBT), salah guna kuasa dan wang. pencucian pakaian.

“Anda telah menjadi (ahli) kluster mahkamah sekarang. Dengan segala hormatnya, kami meminta anda menarik diri sebagai calon untuk PRU15,” kata @ABarkoba.

Terdahulu hari ini, hakim Azhar Abdul Hamid memerintahkan lelaki berusia 29 tahun itu membela diri atas tuduhan bersubahat dalam CBT, penyelewengan aset dan pengubahan wang haram.

Syed Saddiq didakwa bersubahat dengan bekas penolong bendahari sayap pemuda Bersatu, Rafiq Hakim, dalam komisen CBT sebanyak RM1 juta. Sebagai ketua Pemuda Bersatu ketika itu, Syed Saddiq diamanahkan untuk mengawal dananya.

Dia juga didakwa menyalahgunakan RM120,000 daripada akaun bank milik Armada Bumi Bersatu Enterprise untuk dirinya sendiri.

Mahkamah telah menetapkan 22 hingga 24 Feb, 13 dan 14 Mac serta 10 hingga 14 April untuk pihak pembelaan menjalankan kesnya.


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo