NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Anwar, PH hanya pura-pura patuh kedaulatan undang-undang – Zaid


Zaid Ibrahim mempertikai komitmen Anwar Ibrahim terhadap kedaulatan undang-undang dan kebebasan badan kehakiman, setelah pengerusi PH itu gagal menyatakan pendiriannya berhubung hasil dapatan pasukan petugas khas yang menyiasat buku kontroversial bekas peguam negara Tommy Thomas.

Kenyataannya susulan pasukan itu mengenal pasti pelbagai pelanggaran undang-undang melibatkan Thomas dan bekas perdana menteri Pakatan Harapan (PH) Dr Mahathir Mohamad ketika 22 bulan gabungan itu mentadbir antara 2018 hingga 2020.

“Sikap diam diri Anwar Ibrahim susulan hasil dapatan itu menunjukkan PH hanya berpura-pura mempertahankan kedaulatan undang-undang dan kebebasan badan kehakiman,” kata bekas menteri undang-undang dalam wawancara bersama FMT.

Zaid berkata, pendedahan mengejutkan dalam memoir Thomas menunjukkan kecenderungan PH “memanipulasi sistem keadilan untuk meraih keuntungan”.

Beliau merujuk kepada dapatan dalam laporan berkenaan yang menyimpulkan bahawa Mahathir dan Thomas melanggar Akta Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman 2009 apabila memutuskan siapa yang akan memegang empat jawatan tertinggi dalam kehakiman.

“Mengikut undang-undang, tugas pemilihan itu terletak pada Suruhanjaya Pelantikan Kehakiman, bukannya perdana menteri apatah lagi peguam negara,” kata Zaid.

Laporan itu memetik kenyataan Thomas dalam buku berkenaan bahawa beliau dan Mahathir telah “bersetuju” pada Jun 2018 mengenai pelantikan Richard Malanjum sebagai Ketua Hakim Negara; Ahmad Maarop (Presiden Mahkamah Rayuan); Zaharah Ibrahim (Hakim Besar Malaya); dan Wong Dak Wah (Hakim Besar Sabah dan Sarawak).............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

( Hide )

© all rights reserved
made with by templateszoo