NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

28 tan daging kerbau sejuk beku dari India dirampas


JABATAN Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia (MAQIS) Pulau Pinang merampas sebanyak 28 tan daging kerbau sejuk beku dari India bernilai RM270,000 di Pengkalan Kontena Butterworth Utara (NBCT) semalam.

Pengarahnya, Muhammad Ikram Abd. Talib berkata, rampasan itu hasil pemeriksaan rutin yang dilakukan sepasukan pegawai penguat kuasa jabatan berkenaan yang mendapati bahan dagangan yang diisi di dalam 1,167 kotak itu menggunakan maklumat yang mengelirukan.

Jelas beliau, siasatan lanjut mendapati maklumat pada sijil kesihatan dan sijil halal yang dikeluarkan dari negara pengeksport adalah tidak tepat dan berbeza.

“Sehubungan itu, barangan dagangan terbabit ditahan untuk tindakan selanjutnya,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Menurut Muhammad Ikram, kes itu disiasat mengikut Seksyen 13 Akta Perkhidmatan Kuarantin dan Pemeriksaan Malaysia 2011 (Akta 728) kerana memberikan maklumat mengelirukan dalam pengimportan di bawah akta terbabit.

Sabit kesalahan katanya, boleh didenda tidak melebihi RM50,000 atau penjara selama tempoh tidak melebihi dua tahun atau kedua-duanya.

Tambahnya, anggota penguat kuasa Maqis akan terus melakukan pemeriksaan keluaran pertanian di setiap pintu masuk negara bagi memastikan produk yang diimport ke negara ini bebas ancaman perosak, penyakit dan bahan cemar.

“Tindakan itu bagi memastikan keluaran pertanian mematuhi syarat serta peraturan yang ditetapkan oleh kerajaan,” katanya.............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo