NOTIS:

Belum ada lagi....

Huobi dimasukkan dalam senarai amaran pelabur Suruhanjaya Sekuriti

0

Platform mata wang kripto, Huobi Global menjadi entiti terbaharu dimasukkan dalam senarai amaran pelabur Suruhanjaya Sekuriti (SC) Malaysia.

KUALA LUMPUR: Platform mata wang kripto, Huobi Global menjadi entiti terbaharu dimasukkan dalam senarai amaran pelabur Suruhanjaya Sekuriti (SC) Malaysia.
Menurut SC melalui Twitter, Huobi Global tersenarai kerana mengoperasikan pertukaran aset digital (DAX) di Malaysia tanpa berdaftar dengan SC.
“Di Malaysia, mana-mana pihak yang menjalankan aktiviti pasaran modal memerlukan kelulusan SC, meskipun sudah diluluskan di negara-negara lain.
“Pelabur disarankan supaya tidak melabur dalam mana-mana entiti yang tidak berlesen atau berdaftar,” menurut SC.
Tambah suruhanjaya itu, aktiviti-aktiviti terlarang memberi risiko kepada pelabur kerana penguatkuasaan SC ke atas aktiviti tersebut adalah terhad, terutamanya jika berlaku kerugian wang atau pertikaian.
Terdahulu, Timbalan Menteri Kewangan I Datuk Mohd Shahar Abdullah berkata, SC difahamkan telah mendaftarkan empat DAX dengan lebih 800,000 akaun telah dibuka.
Menurut laman web SC, beberapa DAX lain turut pernah dimasukkan dalam senarai amaran pelabur sebelum ini seperti KuCoin, Tuhoop dan Bybit.

Sumber | Astro Awani


............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo