NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Wajib pakai seragam sekolah, berambut pendek - Radzi


# Baru nampak cerdik

Menteri Kanan Pendidikan, Radzi Jidin, hari ini mengumumkan bahawa semua pelajar sekolah diwajibkan memakai pakaian seragam selain mematuhi garis panduan potongan rambut ke sekolah.

Katanya, peraturan itu akan bermula sesi persekolahan penggal kedua pada 12 Jun depan.

"Jika sebelum ini digalakkan pakai seragam sekolah, kita masih akan terus galakkan, namun begitu ia akan diwajibkan bermula sesi persekolahan penggal kedua dan kita bagi kelonggaran sebelum 12 Jun 2022.

"Begitu juga keadaan berambut panjang, walaupun sebelum ini menteri kata tak apa tak gunting rambut, namun bermula 12 Jun ini, ia sama seperti ketetapan sebelum datangnya pandemik Covid-19," katanya pada sidang media khas tentang pengoperasian sekolah di Kuala Lumpur, hari ini.

Kementerian Pendidikan (KPM) sebelum ini memberi kelonggaran kepada para pelajar untuk tidak memakai pakaian seragam sekolah, sebaliknya memadai dengan berpakaian sopan dan kemas.

Selain itu, katanya seluruh warga institusi pendidikan dibenarkan makan di kantin atau kafeteria sekolah.

“Bagi sekolah di kawasan kantin yang agak terhad ruangnya, sekolah dibenarkan untuk menyusun waktu rehat secara berperingkat,” katanya.

Bagi aktiviti sukan dan kokurikulum pula, beliau berkata semua aktiviti termasuk penganjuran pertandingan dan kejohanan di dalam dan luar sekolah adalah dibenarkan namun mereka yang bergejala adalah tidak dibenarkan menyertai aktiviti itu.

Mengenai prosedur operasi standard (SOP) pengurusan surau dan masjid, beliau berkata solat boleh dilaksanakan tanpa penjarakan fizikal mengikut ketetapan pihak berkuasa agama negeri.

“Jemaah luar dibenarkan solat Jumaat dalam kawasan institusi pendidikan dan murid asrama dibenar menunaikan solat Jumaat di luar kawasan institusi pendidikan,” katanya.

Turut dibenarkan adalah keberadaan pihak luar termasuk orang kenamaan dalam premis institusi pendidikan tertakluk kepada pekeliling yang berkuat kuasa sebelum ini.

Pihak Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG), penglibatan ibu bapa, komuniti dan sektor swasta (PIBKS) dan Lembaga Pengelola Sekolah (LPS) dibenarkan memasuki premis institusi pendidikan untuk melaksanakan mesyuarat atau program yang dirancang bersama pihak sekolah, katanya.
............oo000oo...........
PENAFIAN
  1 Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.
                         ...oo...

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo