NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Amerika Syarikat cabar Nvidia ambil alih pereka cip Arm


Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan AS telah mencabar cadangan pengambilalihan pereka cip Arm oleh Nvidia.

FTC berkata pemerolehan yang dicadangkan itu akan memberikan Nvidia terlalu banyak kawalan ke atas teknologi pengkomputeran yang pesaing bergantung kepada.

Arm melesenkan reka bentuk dan teknologinya kepada syarikat teknologi besar, termasuk Apple, Qualcomm, Sony dan Samsung.

Nvidia berkata ia akan "berfungsi untuk menunjukkan bahawa transaksi ini akan memberi manfaat kepada industri".

Syarikat itu menghasilkan kad grafik berprestasi tinggi untuk permainan, cip untuk pengkomputeran mudah alih dan juga membangunkan perisian dan sistem kecerdasan buatan.

Pada asalnya firma British, Arm telah dijual kepada SoftBank Jepun pada 2016.

Nvidia mengumumkan pengambilalihan yang dirancang pada September 2020, tetapi perjanjian itu telah menghadapi penelitian dan cabaran undang-undang daripada pengawal selia, termasuk pertanyaan di UK dan Eropah.

Badan pemantau AS berkata: "Cadangan penggabungan itu akan memberikan Nvidia keupayaan dan insentif untuk menggunakan kawalannya terhadap teknologi ini untuk melemahkan pesaingnya, mengurangkan persaingan dan akhirnya menyebabkan kualiti produk berkurangan, inovasi berkurangan, harga lebih tinggi dan pilihan yang lebih sedikit."

Nvidia telah berjanji untuk mengekalkan model pelesenan terbuka Arm, mengekalkan jenama, memastikan syarikat itu berpangkalan di UK dan mengupah lebih ramai kakitangan.............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo