NOTIS:

Belum ada lagi....

Idris buat laporan kepada KPDNHEP, KDN isu arak Timah

0


17 OKT: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Senator Idris Ahmad, sudah membuat laporan kepada Kementerian Perdagangan Dalam Negeri (KPDNHEP) dan Kementerian Dalam Negeri (KDN) supaya agensi berkenaan dapat menjalankan siasatan terperinci mengenai pengeluaran dan penjualan arak jenama Timah.

Idris yang juga Naib Presiden PAS berkata, tindakan berkenaan perlu kerana kerajaan mesti konsisten dengan pendirian mengenai penentangan terhadap arak kerana di dalam Al-Quran ia adalah perkara yang haram.

“Sikap dan pendirian mengenai penentangan terhadap arak sentiasa konsisten kerana arak jelas di dalam Al-Quran adalah perkara yang haram.

“Sebagaimana firman Allah SWT: Wahai orang-orang yang beriman! Bahawa sesungguhnya arak, dan judi, dan pemujaan berhala, dan mengundi nasib dengan batang-batang anak panah, adalah (semuanya) kotor (keji) dari perbuatan Syaitan. Oleh itu hendaklah kamu menjauhinya supaya kamu berjaya.

“Saya juga telah melaporkan kepada pihak KPDNHEP dan KDN untuk membuat siasatan lanjut berkaitan perkara ini,” katanya pada hantaran Facebook miliknya.

Terdahulu, PNBBC portal melaporkan Pertubuhan Amal Pendidikan dan Pembangunan Insan Malaysia (PERAPIM) menyeru agar pihak berwajib menjalankan siasatan teliti dan tindakan segera kerana menggunakan perwatakan umat Islam terhadap produk yang sememangnya adalah haram di sisi agama.

Penasihatnya, Mohamad Nizam Abdul Samar Zammi menegaskan jika perkara ini tidak dipandang serius oleh kerajaan mahupun pihak berkuasa, ini membuka peluang kepada golongan muda beragama Islam untuk berjinak-jinak kepada minuman arak.

Bagi menghentikan perkara ini yang dilihat sengaja menggunakan imej orang Islam daripada berlanjutan, Mohamad Nizam mencadangkan agar satu akta baharu digubal untuk tidak membenarkan umat Islam di negara ini memasuki kelab-kelab malam.

Beliau berkata, menerusi akta itu, bukan sahaja umat Islam yang memasuki kelab malam diambil tindakan malah pemilik kelab juga akan dikenakan tindakan kerana telah membenarkan mereka yang dilarang memasuki premis hiburan mereka.


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo