NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Usul percaya di parlimen September iniMuhyiddin Yassin hari ini mengumumkan kedudukan beliau sebagai perdana menteri akan ditentukan oleh undi kepercayaan dalam sidang Dewan Rakyat pada September, sehari selepas beberapa ahli Parlimen Umno menarik sokongan terhadap kerajaan.

Muhyiddin berkata cadangan beliau juga sudah diterima oleh Yang di-Pertuan Agong sewaktu mengadap pagi tadi.

“Suatu usul undi percaya kepada saya akan dibentangkan ketika Dewan Rakyat bersidang pada bulan September. Melalui cara ini kedudukan saya sebagai perdana menteri dan Perikatan Nasional sebagai kerajaan yang memerintah akan dapat ditentukan mengikut lunas undang-undang dan Perlembagaan.

“Alhamdulillah, Yang di Pertuan Agong memperkenankan cadangan saya ini,” katanya pada sidang media yang turut dihadiri ahli-ahli Kabinet kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Muhyiddin berkata sewaktu mengadap di Istana Negara hari ini, Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah memaklumkan kepada beliau lapan orang ahli Parlimen Umno menarik sokongan terhadap beliau.

Bagaimanapun, Muhyiddin berkata beliau turut menyembah maklum kepada Agong beliau memiliki akun bersumpah ahli-ahli Parlimen yang menunjukkan beliau masih memiliki majoriti sokongan.

“Sehubungan itu, peletakan jawatan saya di bawah Perkara 43(4) Perlembagaan Persekutuan adalah tidak berbangkit.

“Namun, saya juga sedar bahawa kedudukan saya sebagai perdana menteri seringkali dipersoalkan. Maka, saya menyembah maklum kepada Yang di-Pertuan Agong bahawa saya akan menentukan keabsahan saya sebagai Perdana Menteri di Parlimen,” katanya.

Menurut Perkara 43(4), perdana menteri hendaklah meletakkan jawatan jemaah menteri jika tidak lagi mendapat kepercayaan majoriti ahli Dewan Rakyat, melainkan jika atas permintaannya Parlimen dibubarkan oleh Yang di-Pertuan Agong.

Dalam pada itu, Muhyiddin berkata jemaah menteri dan pentadbiran kerajaan akan terus berfungsi untuk melaksanakan tugas seperti biasa termasuk usaha program imunisasi Covid-19 yang kini mencatat rekod kadar vaksinasi tertinggi di dunia selepas lebih 22 juta populasi negara sudah menerima suntikan vaksin mereka.

- Malaysianow

............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo