Responsive Ad Slot

Rihduan Tee dedah kenapa Dap benci Khoo Kay KimBy MAJDAN YAHYA - 08/06/20190

PADA hari Selasa, 28 Mei lalu Malaysia kehilangan seorang sejarawan yang jujur dan ikhlas dan tegas mempertahankan prinsipnya iaitu Tan Sri Profesor Emeritus Khoo Kay Kim.

Ridhuan Tee, dalam catatannya di facebook menyatakan mendiang digelar ‘pengkhianat kaum Cina’ oleh ultra kiasu gelaran lain bagi DAP. Yang berikut sebahagian catatan Ridhuan.


DALAM kalangan orang Cina, sebut sahaja tiga nama ini kepada ultra kiasu – Khoo Kay Kim (Universiti Malaya), Teo Kok Seong (Universiti Kebangsaan Malaysia) dan saya, Tee Chuan Seng @ Ridhuan Tee – lalu akan dikatakan, mereka inilah pengkhianat kepada kaum Cina, hanya kerana mereka berkata benar, berpaksikan sejarah dan Perlembagaan.

Antara soalan ‘killer’ mendiang yang sukar untuk dijawab, terutama ultra kiasu adalah, kenapa Malaysia mempunyai sembilan Raja-Raja Melayu, berbeza dengan dunia lain yang hanya ada satu sahaja? Pelikkan? Saya yakin, ramai yang tidak boleh menjawab, terutama ultra kiasu. Lagipun mereka tidak suka kepada sistem beraja.


Begitu juga dengan soalan, siapakah orang pertama mengelilingi dunia. Kepada mendiang, orang Melayulah yang pertama sekali mengelilingi dunia, bukan orang Barat atau orang lain. Bukan Ferdinand McGallen atau Christopher Columbus.


Mendiang dengan tegas menyebut orang pertama mengelilingi dunia adalah orang Melayu iaitu Panglima Awang atau Henry the Black atau Enrique. Ultra kiasu tidak nampak semua itu.


Terbeliak anak mata saya mendengar hujahannya. Apabila dikaitkan dengan Melayu dan kehebatannya, sudah tentu ultra kiasu tidak selesa. Apatah lagi apabila membincangkan bagaimana asal usul negara ini berasaskan kepada sistem kenegaraan Melayu.


Mendiang konsisten dengan kejujuran ilmunya bahawa Malaysia itu adalah Tanah Melayu. Tanah Melayu, orang Melayu, bahasa Melayu, hak istimewa Melayu dan Bumiputera serta Raja-Raja Melayu berpisah tiada. Tonggak negara. Sejarah ini tidak boleh dipadamkan. Semua ini mesti didaulatkan dengan apa cara sekalipun sehingga menggusarkan ultra kiasu.


Bacalah dalam laman sosial bagaimana ultra kiasu berpesta apabila perginya seorang pejuang yang sukar diganti ini. Lambakan cacian dan makian dilontarkan ultra kiasu tanpa segan silu. Memang mereka ini tidak layak tinggal di bumi bertuah ini. Kewarganegaraan perlu ditarik balik.


Tidak cukup dengan itu, mendiang bertegas bahawa sistem pendidikan negara perlu disusun. Sekolah pelbagai aliran terutama sekolah vernacular tidak membantu kepada pembinaan negara bangsa. Sejak daripada kecil lagi rakyat sudah dipisahkann mengikut aliran dan bahasa ibunda masing-masing. Apabila dewasa, semangat kerjasama dan persefahaman sukar untuk dijalin.


Apakah kita tidak melihat semua ini. Katanya mengikut sejarah, British membenarkan penubuhan sekolah pelbagai bahasa di Tanah Melayu kerana kebanyakan pendatang ketika itu tidak mempunyai niat untuk menetap di negara ini.


Justeru, British membenarkan mereka membuka sekolah menggunakan bahasa ibunda masing-masing supaya mereka dapat belajar mengenai negara sendiri


Bagaimanapun, sistem ini tidak lagi perlu diteruskan sekarang kerana mereka sudah menjadi warga negara Malaysia dan perlu dididik supaya menerima negara ini dan masyarakat berbilang kaum yang ada di sini sebagai sebahagian daripada diri mereka.


Mendiang juga berkata kebanyakan rakyat negara ini tidak tahu dan tidak memahami sejarah negara sehingga menyebabkan mereka berfikir secara sempit. Menyindir ultra kiasu, mendiang berkata, ada segelintir ahli politik yang lebih mengutamakan kepentingan diri dan agenda masing-masing, berbanding matlamat utama negara bangsa.


Kata mendiang dengan tegas, ada ahli politik kita yang tidak mahu berintegrasi dan lebih suka kepada pemisahan, dan lihatlah bagaimana negara kucar-kacir kerana adanya ahli politik yang tidak mengutamakan negara bangsa, tetapi lebih kepada agenda sendiri.


Rujukannya tidak lain ialah ultra kiasu. Ayuh pemimpin kerajaan hari ini, sekadar mengucapkan takziah, bersedih dengan pemergiannya tidak cukup. Mari kita bersama laksanakan amanat yang telah ditinggal demi kesejahteraan negara tercinta.


Isteri mendiang sempat menitipkan pesanan sebelum saya meninggalkan majlis – “jangan lupa perjuangan mendiang Khoo dan menyambung legasi perjuangannya”. Saya membalas dengan linangan air mata.


Selagi hayat dikandung badan, selagi itu semangat akan terus membara. Legasi mendiang Khoo, sejarawan berani yang berkata benar, berpaksi sejarah tanah air dan berpelembagaan, meskipun dihina dan dicerca ultra kiasu, akan terus diperjuangkan.


Saya mohon kepada anak-anak muda hari ini, supaya lapangkan masa untuk mengkaji bahan sejarah yang telah ditinggalkan oleh mendiang. Jika sejarawan Melayu bercerita mengenai Tanah Melayu, pada saya itu biasa. Tetapi apabila bangsa lain seperti mendiang, bercerita kehebatan Melayu dan Tanah Melayu, saya kira itu luar biasa.


Bukan macam ultra kiasu bercerita mengenai sejarah Tanah Melayu. Pada mereka Tanah Besar China, lebih penting daripada Tanah Melayu. Sebab itulah silibus sejarah UEC mereka lebih banyak bercerita mengenai sejarah China daripada sejarah Melayu walaupun mereka tinggal di Tanah Melayu. –


8 Jun 2019


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo