NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Pemimpin akan terus sesat jika sibuk rebut jawatan PM - Majlis Professor Negara

Pengerusi Majlis Profesor Negara (MPN) Prof Ulung Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin

KUALA LUMPUR: Polimik dan perebutan jawatan perdana menteri yang berterusan dalam kalangan pemimpin parti politik, hanya membuatkan mereka terus 'sesat' dan terkeluar dari tanggungjawab sebenar mereka, untuk membantu rakyat.

Pengerusi Majlis Profesor Negara (MPN) Prof Ulung Datuk Dr Shamsul Amri Baharuddin berkata, walaupun terdapat pihak dalam kerajaan dan pembangkang menolak Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin, namun sehingga kini mereka belum membuktikan terdapat inidividu lain mendapat sokongan majoriti, bagi jawatan itu.

Tegasnya tindakan beberapa parti politik yang menolak tawaran rangka persefahaman rentas parti yang dicadangkan Muhyiddin tanpa perbincangan panjang, dilihat bagaikan sudah hilang arah.

"Jawatan perdana menteri (keabsahan) bukan isu di sini, isunya adalah sama ada kita (kerajaan dan pembangkang) boleh bertindak bersama dan lakukan secara bersama demi kepentingan rakyat... mereka tidak nampak perkara ini.

"Ada yang lihat tawaran itu mengikut kepentingan berbeza-beza, jadi respons kepada tawaran itu dilihat belum jelas daripada mana-mana pihak, kecuali beberapa pemimpin pembangkang yang saya kira mereka melihat kepada impak jangka panjang beberapa tawaran itu.

"Pemikiran itu memperlihatkan bahawa, mereka memandang jauh sama ada perlu sokong atau membangkang semborono," katanya ketika menjadi tetamu jemputan secara maya dalam program Ruang Bicara yang disiarkan di Bernama TV hari ini.

Tetamu jemputan secara maya yang lain ialah Penganalisis Politik Prof Dr Sivamurugan Pandian, Pensyarah Kanan Universiti Malaya Dr Mohammad Tawfik Yaakub, dan Pengurus Unit Demokrasi dan Tadbir Urus Institut Demokrasi dan Hal Ehwal Ekonomi (IDEAS) Aira Azhari.............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo