NOTIS:

Belum ada lagi....

Muhyiddin dijangka adakan mesyuarat Pemimpin PN petang ini

0
Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin dijangka akan mengadakan pertemuan dengan pemimpin komponen Perikatan Nasional (PN) setelah mesyuarat Kabinetnya hari ini.

Sumber dari beberapa pihak PN mengesahkan bahawa pertemuan itu akan berlaku setelah mesyuarat kabinet selesai hari ini di Pejabat Perdana Menteri di Putrajaya.

“Sepatutnya pada atau setelah jam 5 petang. Topiknya akan mengenai sokongan PN, ”kata sumber dengan syarat tidak mahu dikenali.

Sumber lain mengesahkan perkara yang sama tetapi enggan mengulas mengenai sifat atau objektif mesyuarat.

"Mereka yang diundang untuk datang telah diberitahu," kata sumber itu tanpa mengulas lanjut.

Ini dikatakan diatur sejurus selepas Muhyiddin mengadap Yang di-Pertuan Agong menjelang mesyuarat Kabinet.

Free Malaysia Today melaporkan bahawa Agong telah mengingatkan Muhyiddin tentang peruntukan Perlembagaan sekiranya dia kehilangan sokongan majoriti ahli parlimen.

Memetik sumber di Istana Negara, sumber tanpa nama itu mengatakan Raja dilaporkan menyebutkan Artikel 43 (4) Perlembagaan, yang menyatakan bahawa seorang perdana menteri akan mengundurkan diri sekiranya individu tersebut hilang sokongan majoriti.

Harian China Sin Chew semalam juga memetik sumber yang mengatakan bahawa Muhyiddin akan bertemu pemimpin parti komponen PN pada waktu dan tempat yang sama.

The Vibes semalam memetik sumber yang mengatakan bahawa pertemuan itu akan diadakan di kediaman Muhyiddin pada sebelah petang setelah berakhirnya mesyuarat Kabinet.

Ia melaporkan bahawa pertemuan itu akan membincangkan masa depan PN berikutan penarikan sokongan oleh beberapa Ahli Parlimen Umno baru-baru ini.

Presiden dan Timbalan Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Jeffrey Kitingan dipercayai dalam perjalanan ke ibu negara hari ini, bersama dengan pemimpin Sabah yang lain yang menyokong PN.


............oo000oo........... 
PENAFIAN 1Media.my mengamalkan dan percaya kepada hak kebebasan bersuara selagi hak tersebut tidak disalahguna untuk memperkatakan perkara-perkara yang bertentangan dengan kebenaran, Perlembagaan Persekutuan dan Undang-Undang Negeri dan Negara. Komen dan pandangan yang diberikan adalah pandangan peribadi dan tidak semestinya melambangkan pendirian 1Media.my berkenaan mana-mana isu yang berbangkit.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo