NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Pertukaran pegawai kanan polis tidak terletak pada KPN semata-mata, kata bekas ketua polis
PETALING JAYA: Pertukaran pegawai kanan polis bukan hanya atas budi bicara Ketua Polis Negara, tetapi terletak di tangan Suruhanjaya Pasukan Polis, kata bekas ketua polis negara Musa Hassan.

Musa berkata, tidak ada KPN yang mempunyai kuasa mutlak.

“Ia sebenarnya bukanlah perkara baharu. Ia sama seperti pada zaman saya,” katanya.

Musa berkata Suruhanjaya Pasukan Polis selalu diberikan kuasa dalam pertukaran pegawai kanak polis, sementara KPN atau ketua polis negeri mempunyai budi bicara ke atas pelantikan, kenaikan pangkat atau pertukaran pegawai rendah.

Bercakap kepada FMT, Musa berkata “Suruhanjaya di bawah Perlembagaan Persekutuan. Kuasa dan tanggungjawabnya termaktub di bawah Perlembagaan Persekutuan.

“Pelantikan, kenaikan pangkat atau pertukaran mana-mana pegawai daripada inspektor kepada KPN terletak di bawah suruhanjaya.

Tambahnya, “Saya boleh beritahu bahawa dalam Suruhanjaya Pasukan Polis ada proses pemeriksaan, dan indeks petunjuk prestasi (KPI) diukur.

“Semuanya terletak atas lembaga”.

Kontroversi mengenai kuasa untuk menukarkan timbul baru-baru ini selepas dakwaan bahawa menteri dalam negeri menghentikan arahan pertukaran yang diarahkan KPN ketika ini, iaitu Abdul Hamid Bador.

Pengkritik berkata bahawa kuasa untuk membuat pertukaran adalah hak mutlak ketua polis negara.

Suruhanjaya Pasukan Polis terdiri daripada menteri dalam negeri sebagai ketua, KPN, ketua setiausaha kementerian dalam negeri, anggota yang mewakili Suruhanjaya Perkhidmatan Awam yang dilantik oleh Yang di-Pertuan Agong; dan antara dua hingga enam yang lain, biasanya bekas pegawai kanan polis, yang juga dilantik oleh Agong.

Di antara pengkritik tindakan menteri dalam negeri itu adalah Persatuan Patriot Nasional, yang presidennya, jeneral tentera bersara, Arshad Raj, mendakwa pertukaran pegawai hanya terletak di bawah bidang kuasa KPN mengikut Akta Polis 1967.

Beliau berpendapat bahawa Suruhanjaya Pasukan Polis hanya mempunyai bidang kuasa atas masalah tatatertib dan pertukaran yang tidak terdapat undang-undang lain yang relevan.

Tetapi Musa berkata hanya pelantikan, kenaikan pangkat, atau pertukaran pegawai berpangkat rendah adalah budi bicara KPN atau ketua polis negeri.

Pegawai rendah dinamakan dalam Akta Polis sebagai pegawai yang berpangkat koperal, sarjan, sarjan-mejar dan sub-inspektor.

Di bawah Perkara 140 (1) Perlembagaan Persekutuan, Suruhanjaya Pasukan Polis bertanggung jawab atas janji temu, pengesahan, kenaikan pangkat dan pertukaran.

Ia juga menjalankan kawalan disiplin tertakluk kepada undang-undang lain.

Anggota suruhanjaya yang disenaraikan oleh kementerian dalam negeri adalah: Hamzah Zainudin (menteri dalam negeri) sebagai ketua; ketua setiausaha kementerian Wan Ahmad Dahlan Abdul Aziz sebagai setiausaha; KPN, Abdul Hamid Bador; Zoal Azha Yusof yang mewakili Suruhanjaya Perkhidmatan Awam; dan bekas pegawai kanan Alwi Ibrahim; Noor Rashid Ibrahim; Akhil Bulat; Mortadza Nazarene dan Sidin Abdul Karim.

https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/tempatan/2021/04/12/pertukaran-pegawai-kanan-polis-tidak-terletak-pada-kpn-semata-mata-kata-bekas-ketua-polis/

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo