NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Sukar Bagi Warisan Bergerak Sendirian…
KOTA KINABALU: Penganalisis berpendapat, agak sukar bagi Warisan untuk bergerak ke hadapan sekiranya tidak bekerjasama dengan mana-mana gabungan politik pada pilihan raya Umum (PRU) akan datang.

Azman Awang Pawi dari Universiti Malaya berkata, selepas Presiden Warisan, Shafie Apdal mengumumkan bahawa Warisan kini “minus” Pakatan Harapan (PH), mereka dilihat membuka ruang untuk bekerjasama dengan gabungan lain, termasuklah Perikatan Nasional (PN) atau Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

“Tindak tanduk Shafie itu seolah-olah menunjukkan beliau sedang menunggu tawaran terbaik daripada PH atau PN.

“Sekiranya PN membuat tawaran lebih baik berbanding PH, maka sudah pasti Warisan akan menimbangkan tawaran berkenaan bagi memastikan ‘survival’ atau kelangsungan parti itu.

“Bagaimanapun, jelas agak sukar bagi Warisan bergerak ke depan tanpa dukungan PH atau PN dan GRS,” katanya kepada FMT.

Azman berkata, Warisan juga dijangka mengadakan rundingan kerjasama dengan gabungan parti pembangkang di Sabah pada PRU nanti.

“Jika gagal, maka Warisan akan cuba meneruskan kerjasama dengan PKR, DAP dan Upko sebagai Warisan Plus seperti pada pilihan raya negeri (PRN) lalu.

“Sekiranya tiada kerjasama antara mereka, peluang Warisan untuk berkembang dan meluaskan kekuatan parti pada PRU akan terhambat,” katanya.


No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo