Responsive Ad Slot

Apa motif Jiao Zong agungkan pengasas dibuang kerakyatan?Mungkin ramai tidak sedar, Jiao Zong (atau seringkali disebut sebagai Dong Jiao Zong) baru-baru ini ada memuatnaik satu hantaran Facebook yang mengagungkan pengasas mereka yang pernah dibuang kerakyatan Malaysia, iaitu Lim Lian Geok. Apa motif mereka?

Antara sebab beliau ditarik kerakyatannya pada 1961 ialah kerana menentang keras dasar pendidikan negara. Beliau juga terkenal dikaitkan dengan pelbagai kontroversi termasuk menghasut membenci Yang Dipertuan Agong dan kerajaan sehingga mencetuskan perpecahan kaum.

Memang sudah banyak cubaan untuk melenyapkan fakta sejarah ini tetapi gagal. Maka, mungkin ini pendekatan baharu mereka iaitu dengan menormalisasikan 'cerita-cerita perjuangan' Lim Lian Geok kepada masyarakat sehingga satu hari nanti masyarakat akan menerimanya. Inilah juga yang berlaku kepada DAP, di mana ramai orang Melayu sudah mula menjulang mereka.

Jika naratif perjuangan Lim Lian Geok diangkat oleh Jiao Zong, iaitu Persatuan Guru-Guru Sekolah Cina se-Malaysia sebegini, maka apa jaminan yang anak-anak yang dididik sekolah vernakular cina tidak didoktrinkan sedemikian rupa di sekolah? Saya pasti 'cerita-cerita perjuangan' Lim Lian Geok ini akan sering diulang-ulang di sekolah mereka. Pastinya ramai yang menjadikannya sebagai idola.

Sebab itulah kita, NGO-NGO Islam terutamanya ISMA berusaha untuk mencabar keabsahan sekolah vernakular di mahkamah. Iaitu untuk mewujudkan sekolah satu aliran dan memperkasakan sekolah aliran kebangsaan.

Saya mempunyai visi dan impian yang anak-anak kita dapat bersekolah di bawah satu bumbung, berkomunikasi dalam bahasa kebangsaan antara satu sama lain dan saling mengenali sejak di bangku sekolah lagi.

Kita tidak perlukan UEC, kita tidak perlukan sekolah vernakular. Perkasakan identiti kebangsaan, di mana ianya bermula dengan pendidikan.

Aminuddin Yahaya
Presiden Ikatan Muslimin Malaysia (ISMA)
16 Ogos 2020

Sumber:https://www.facebook.com/155707591143880/posts/3378060415575232/

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo