Bisnes 'New Normal'


1. Dalam satu laporan yang dikeluarkan oleh firma pelabur Mary Meeker, Silicon Valley, Bond Capital, menunjukkan sifat pekerjaan di AS (dan di tempat lain) akan berubah secara ketara akibat coronavirus.

2. Laporan membandingkan kesan wabak itu ke Gempa San Francisco tahun 1906 sebagai cara untuk menunjukkan betapa keduanya mempunyai kesan untuk mengubah kehidupan

3. Perkhidmatan penghantaran makanan seperti InstaCart dan DoorDash secara agresif menyediakan peluang pekerjaan yang lebih besar

4. Akibat dari pemberhentian kerja yang berterusan di industri lain kesan wabak corona virus, laporan tersebut meramalkan pekerjaan berdasarkan permintaan (on-demand job) dan penghantaran dari pintu ke pintu (door to door delivery) kemungkinan akan menjadi bahagian ekonomi yang lebih besar.

5. Corona virus juga menyebabkan kekurangan tenaga kerja dalam bidang pengangkutan, rantaian bekalan (supply chain), bahan makanan dan penjagaan kesihatan.

6. Pekerjaan berdasarkan permintaan dapat membolehkan pekerja yang kehilangan kerja mendaftar untuk bekerja di pelbagai platform dan menjadualkan waktu kerja yang lebih fleksibel seperti penjagaan anak atau mengikuti kuliah (bagi yang masih belajar).

7. Bagi banyak perniagaan, 2020 akan menjadi tahun kerugian dan ada perniagaan yang tidak akan bangun langsung, menurut laporan itu.

Sumber: https://www.facebook.com/mohdhassan.mohdosman/posts/10221956555008033

Share What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post