Berita baik buat rakyat Terengganu - MB
Zatul Iffah Zolkiply
zatuliffah@hmetro.com.my

KERAJAAN Persekutuan bersetuju untuk mengurangkan kadar pemotongan bayaran hutang Terengganu kepada lima peratus berbanding 25 peratus, melalui royalti minyak atau Wang Tunai Petroleum (WTP) tahun ini.

Perkara itu diumumkan Menteri Besar Terengganu, Datuk Seri Dr Ahmad Samsuri Mokhtar di Facebook miliknya, hari ini.

Ahmad Samsuri berkata, pengurangan potongan itu dipersetujui hasil pertemuan dengan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz.

"Berita gembira buat rakyat Terengganu hari ini apabila Perdana Menteri dan Menteri Kewangan bersetuju mengurangkan kadar pemotongan bayaran hutang negeri Terengganu daripada 25 peratus kepada lima peratus pada 2020 daripada bayaran WTP.

"Pertemuan tengah hari tadi (hari ini) turut disertai Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakob yang membincangkan agenda berkaitan urusan kewangan kerajaan negeri dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP)," katanya.

Kerajaan Terengganu sebelum ini menyuarakan harapan supaya pemotongan 25 peratus hutang kerajaan negeri itu menerusi WTP dipertimbangkan semula.

Pemotongan itu bagi membolehkan kerajaan negeri memberi tumpuan yang lebih khusus kepada keperluan rakyatnya terutama ketika menghadapi pandemik Covid-19.

Tahun lalu, kerajaan negeri menerima RM1.277 bilion WTP daripada Kerajaan Persekutuan yang dibayar secara berperingkat mulai Januari hingga September.

Jumlah diterima itu adalah nilai selepas potongan hutang kerajaan negeri kepada Kerajaan Persekutuan sebanyak 25 peratus atau RM129 juta.


Share What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post