Responsive Ad Slot

Tun M terperangkap dengan 'permainan politik' sendiri?


MENJELANG upacara angkat sumpah Tan Sri Muhyiddin Yassin sebagai Perdana Menteri kelapan pada pagi Ahad, Tun Dr Mahathir Mohamad terlebih dahulu tampil menerusi sidang media khas bagi memperjelaskan kemelut semasa politik tanah air.


Menurut Dr Mahathir, dia akan turun padang bagi menjelaskan situasi sebenar yang mana beliau sudah mendapat sokongan majoriti, namun dinafikan hak untuk menjadi perdana menteri.

"Kami (Pakatan Harapan) mempunyai majoriti, 114 Ahli Parlimen (MP) yang menyokong kami namun ia nampaknya tidak diendahkan. Muhyiddin mengakui ada sokongan penuh semua MP Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) tetapi enam orang tolak untuk menyokong mereka termasuk saya.

"Tetapi dia mendakwa kami bersamanya dan dia ada majoriti. Dia tidak ada majoriti. Apa yang kami boleh lakukan sangat terhad, kami akan beritahu orang awam bahawa kita ada majoriti, Muhyiddin bagi info salah sedangkan dia tiada majoriti," ujarnya menerusi sidang media di Bangunan Yayasan Al Bukhary pagi ini.

Tiada pilihan lain, Dr Mahathir turut mengumumkan dia melepaskan jawatannya sebagai perdana menteri interim dan memberi laluan kepada Muhyiddin yang dijadual mengangkat sumpah pada pukul 10.30 pagi ini.

Dalam pada itu, Dr Mahathir turut menggesa sidang Dewan Rakyat dipercepatkan, bagi membolehkan MP mengusulkan undi tidak percaya terhadap Muhyiddin.

"Situasi ini sangat pelik apabila pihak yang kalah dapat membentuk kerajaan. Saya ada akuan berkanun (SD) dan surat daripada MP yang menyatakan sokongan kepada saya.

"Muhyiddin akan angkat sumpah sebab sudah diputuskan. Kita tunggu sidang Dewan Rakyat untuk usulkan undi tidak percaya," ujarnya.

Mengakui masih lagi memegang jawatan sebagai Pengerusi Bersatu, Dr Mahathir turut menjelaskan sukar untuk pihaknya menyampaikan perkara sebenar kepada Istana Negara memandangkan hasratnya untuk menghadap tidak mendapat perkenan Agong.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo