NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

PM India kalah pilihan raya Jharkhand
NEW DELHI, 27 Rabiulakhir 1441H, Selasa – Parti Bharatiya Janata (BJP) Perdana Menteri India Narendra Modi kalah pada pilihan raya di timur negara, Jharkhand.

Keputusan terbaharu yang diumumkan Suruhanjaya Pilihan Raya pada hari Isnin menunjukkan persekutuan Jharkhand Mukti Morcha (JMM), Kongres Kebangsaan India dan Rashtriya Janata Dal (RJD) berjaya mendapatkan 45 kerusi dan BJP hanya 26.

"Saya mendedikasikan kemenangan ini kepada rakyat Jharkhand," kata ketua JMM serantau, Hemant Soren.

Pemimpin BJP kanan mengakui kekalahan dan menerima suara rakyat. BJP telah memerintah Jharkhand sejak tahun 2014.

BJP memenangi pilihan raya umum di India pada bulan Mei dengan majoriti besar. Namun, kalah pilihan raya negeri di Rajasthan, Madhya Pradesh, Chhattisgarh dan Maharashtra sejak Januari 2018.

Pada bulan Mac 2018, BJP dan sekutunya bersama-sama menguasai 20 negeri. Selepas kehilangan Jharkhand, jumlah itu turun kepada 15.

Tiga daripada lima pusingan pengundian di Jharkhand diadakan ketika protes di seluruh negara terhadap undang-undang kewarganegaraan baru yang diperkenalkan oleh pentadbiran Modi.

Rang undang-undang itu membolehkan kerakyatan diberi kepada jutaan pendatang haram kecuali beragama Islam yang memasuki India dari tiga negara jiran pada atau sebelum 31 Disember 2014.

Bagaimanapun, pengkritik mendakwa rang undang-undang itu adalah sebahagian daripada agenda Modi dan nasionalis Hindu bagi mengecilkan populasi penduduk Islam yang berjumlah 200 juta orang di negara berkenaan. Modi berulang kali menafikan tuduhan berkenaan.

Beberapa parti pembangkang telah menggunakan 'kemarahan' rakyat terhadap Akta Pindaan Kewarganegaraan untuk kelebihan mereka. – Agensi

Sumber: https://www.ismaweb.net/2019/12/24/pm-india-kalah-pilihan-raya-jharkhand/

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo