Pameran Firaun Tanda Menteri Kontang Idea Promosi Tahun Lawat Malaysia 2020


Nampaknya Tahun Melawat Malaysia 2020 semakin menyerlahkan kegagalan kerajaan apabila perkembangan mutakhir mencadangkan untuk mengadakan Pameran Firaun Ramses II dan Raja Tut ke Malaysia sebagai promosi sempena Tahun Melawat Malaysia pada tahun hadapan.

2. Sekalipun berita melaporkan bahawa kerajaan Mesir telah memberi kelulusan namun perkara itu perlu dibawa ke Kabinet terlebih dahulu kerana ia melibatkan implikasi kewangan yang amat besar, terutamanya perlindungan insurans bagi bahan-bahan dan juga perkakasan yang dibawa.

3. Menurut kata, Menteri Pelancongan, Seni dan Budaya Datuk Mohamaddin Ketapi bahawa pameran itu merangkumi sejarah tamadun, sejarah Nabi-nabi dan nilai moral yang tinggi serta kehebatan manusia. Tambah beliau Firaun merupakan nama gelaran Raja-raja dan bukan semua Firaun jahat dan kejam.

4. Bagi MUAFAKAT kenyataan ini menunjukkan bahawa menteri telah kekontangan idea di dalam mempromosikan sektor pelancongan di Malaysia. Ia juga bertentangan dengan apa yang telah diucapkan sebelum ini oleh YAB Perdana Menteri iaitu kempen Tahun Melawat Malaysia 2020 sepatutnya memfokus kepada ekopelancongan, seni dan budaya, sesuai dengan Pelan Ekopelancongan Kebangsaan 2016-2025 dan Dasar Budaya Kebangsaan yang meletakkan ekopelancongan, seni dan budaya sebagai fokus utama dan jalan menuju ke depan dalam pembangunan industri pelancongan di Malaysia.

Baca berita selanjutnya di;
Sumber: https://www.editormalaysia.com/11975/
Share What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post