Responsive Ad Slot

Usah Ambil Keuntungan Politik Di Atas Pemberian Zakat.

Apabila pemberian wang zakat atau apa sahaja berkaitan zakat cuba di ambil keuntungan politik terutamanya oleh pemimpin bukan Islam, ia adalah sesuatu yang serius dan perlu di ambil perhatian. Ini adalah kerana di dalam isu zakat, proses wajib yang lazimnya adalah ia di ambil dari orang Islam, untuk orang Islam dan di uruskan oleh orang Islam.

Namun apabila tularnya di media sosial mengenai ADUN Pulau Tikus , Chris Lee Chun Kit mengedarkan kit bantuan zakat kepada penerima zakat, saya merasakan ia sangat tidak wajar di lakukan malah belum pernah berlaku sebelum ini di dalam negara. Isu zakat cukup sensitif di kalangan orang Islam dan adalah sangat wajar orang Islam yang menguruskannya.Saya di fahamkan juga perkara sama turut di lakukan oleh beberapa lagi wakil rakyat bukan beragama Islam di Pulau Pinang. Ia seharusnya tidak berlaku dan wajib di tegur malah di pantau agar tidak menimbulkan prasangka buruk oleh orang Islam dan tidak berlaku lagi. Malah ia juga boleh mendatangkan fitnah yang boleh meresahkan umat Islam di dalam negara.

Adalah lebih baik jika wakil rakyat yang bukan Islam menyerahkan perkara berkaitan zakat kepada pegawai-pegawai mereka yang beragama Islam. Ia akan jadi lebih mudah dan tidak menimbulkan syak wasangka serta fitnah. Perkara sebegini harus di pantau oleh pihak berwajib agar ia tidak berulang lagi.

Saya menyeru kepada umat Islam di dalam negara agar sama – sama menghayati Ramadhan dan menjaga agama Islam agar tiada yang mengambil kesempatan ke atasnya di bulan yang mulia ini. Islam wajar di pelihara kesuciannya agar tidak di perkotak – katikkan dan di ambil kesempatan ke atasnya. Jika kita sebagai umat Islam tidak menjaga dan memelihara kesuciannya, siapa lagi yang kita mahu harapkan ?

Muhammad Khalil Abdul Hadi ialah Ketua Pemuda, Dewan Pemuda PAS Malaysia.
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=2200277586694408&id=526079594114224

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo