Sultan Brunei pulangkan semula ijazah kehormat Universiti Oxford


SULTAN Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah memulangkan semula ijazah kehormat yang dianugerahkan kepada baginda oleh Universiti Oxford Britain.

Pemulangan semula ijazah berkenaan dilakukan baginda selepas pusat pengajian berkenaan menyatakan kebimbangan mengenai undang-undang syariah yang diperkenalkan oleh Brunei terhadap golongan lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT).

Universiti Oxford mengesahkan perkara itu dan memberitahu Sultan Brunei membuat keputusan terbabit pada 6 Mei lalu sebelum diumumkan semalam.

Baginda dianugerahkan ijazah tersebut pada 1993

Pentadbiran Sultan Hasanal Bolkiah sebelum ini menerima kecaman hebat di peringkat antarabangsa selepas mengumumkan pelaksanaan hukuman dalam undang-undang syariah pada 3 April lalu.

Undang-undang yang diperkenalkan itu menggariskan hukuman rejam sampai mati kepada pesalah khalwat dan amalan seks songsang.

Susulan itu, selebriti antarabangsa seperti George Clooney dan Elton John mengecam tindakan berkenaan serta menggesa seluruh dunia memboikot rangkaian hotel yang dimiliki Sultan Brunei.

Bagaimanapun, bagi meredakan keadaan, baginda berkata, hukuman mati tidak akan dilaksanakan dalam pelaksanaan perubahan kanun jenayah.

Media antarabangsa juga sebelum ini melaporkan hampir 120,000 orang menandatangani petisyen mendesak supaya universiti tersebut menarik balik ijazah kehormat undang-undang yang dinaugerahkan kepada Sultan Hassanal Bolkiah.
Share What You Think About This Post!
Share What You Think About This Post!

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post