PAS: Kelantan dibuli. Mengapa Putrajaya tak saman Sabah, Sarawak?CAMERON HIGHLANDS: Putrajaya dilihat membuli kerajaan Kelantan yang ditadbir PAS jika ia enggan menyaman kerajaan Sabah dan Sarawak dalam isu pencerobohan tanah adat, kata Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man.

Timbalan presiden PAS berkata Putrajaya perlu membuktikan tindakan saman bukan sempena pilihan raya kecil Cameron Highlands, dengan mengambil tindakan terhadap kerajaan negeri lain yang pernah dituduh menyalahi hak tanah adat, seperti Sabah dan Sarawak.

"Peguam negara tidak boleh ambil pendirian berkonfrontasi dengan kerajaan-kerajaan negeri yang bukan bersama Pakatan Harapan. Mereka harus lihat semua negeri," katanya kepada FMT.

Beliau menambah kerajaan persekutuan sebenarnya boleh mendapatkan penjelasan undang-undang tentang isu tanah Orang Asli menerusi penasihat undang-undang negeri.

"Kelantan sudah wartakan kawasan rayau Orang Asli, dan tanah-tanah sekitarnya milik kerajaan negeri, jadi tidak timbul soal ceroboh," katanya.

"Saya pelik sebab kita ada penasihat undang-undang negeri dan jika ada apa-apa isu boleh bincang dengan peguam negara."

Sumber: https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/2019/01/23/pas-kelantan-dibuli-kalau-putrajaya-tak-saman-sabah-sarawak/

0/Post a Comment/Comments

Previous Post Next Post