NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Guan Eng akui DAP ada hubungan dengan IRI
KUALA LUMPUR - Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng hari ini mengakui bahawa parti itu ada hubungan dengan Institut Republikan Antarabangsa (IRI) bukan seperti yang dinafikannya, semalam.

Jelasnya, hubungan itu hanyalah berbentuk kursus latihan dan bertukar pandangan serta idea, sama seperti yang dilakukan oleh BN-Umno bersama IRI.

Kenyataan Guan Eng itu sebagai memperbaiki kenyataannya pada sidang media di Parlimen semalam yang mengatakan beliau tidak mengetahui mengenai dakwaan kerjasama dengan IRI untuk menjatuhkan BN dalam PRU14 lalu.

Katanya, beliau tidak dengar dengan jelas apa yang disoalkan oleh wartawan.

Disebabkan itu katanya, beliau menjawab berkenaan Parti Republikan dan bukannya IRI seperti yang disoalkan oleh wartawan.

“Bagaimanapun saya tidak mendengar soalan wartawan dengan jelas dan beranggapan bahawa IRI yang dimaksudkan adalah Parti Republikan,” katanya melalui kenyataan media, hari ini.

Menjelaskan kembali hubungan dengan IRI, beliau memaklumkan bahawa ada sebahagian pemimpin DAP menjalani kursus bersama IRI berkenaan isu-isu teknikal di bawah naungan pemahaman proses demokrasi yang berkaitan dengan pengundian dan komunikasi.

“Hubungan dengan ahli pemikir adalah berlainan dengan hubungan langsung dengan CIA atau parti politik seperti Parti Komunis China.

“Tidak seperti sesetengah ekstremis, tidak ada yang salah bagi Umno untuk mengadakan hubungan dengan Parti Komunis China setakat mana pemimpin Umno dijemput untuk mesyuarat parti China Parti Komunis China,” katanya.

Katanya, komunikasi terbuka harus sentiasa digalakkan untuk mempromosikan pemahaman berdasarkan prinsip yang jelas.

“Bagaimanapun, hubungan langsung dengan CIA dengan jelas mencari bantuan untuk intervensi asing untuk mensabotaj mandat rakyat dalam pilihan raya umum baru-baru ini, bukan sahaja tidak dapat dipertahankan dan tidak dapat diterima, tetapi pengkhianatan kedaulatan negara kita,” katanya.

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo