NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

Freedom Flotilla Dipintas IsraelTEL ALVIV – Flotilla antarabangsa yang mahu mencabar sekatan maritim Israel di Semenanjung Gaza dipintas tentera laut Israel, hari ini, lapor media.

Palestine News Network melaporkan, tentera laut Israel memintas Freedom Flotilla selepas menghubunginya menggunakan pembesar suara dan meminta destinasinya, kira-kira 60 batu nautika dari pantai, petang tadi.

Freedom Flotilla disertai tiga kapal itu meninggalkan Palermo, Sicily, Itali, pada 21 Julai lalu, lapor AFP.


Dalam satu kenyataan, Jawatankuasa Tertinggi bagi Kepulangan dan Menamatkan Sekatan menggesa masyarakat antarabangsa supaya memberikan perlindungan sewajarnya untuk armada Freedom Flotilla selain berjanji meningkatkan usaha menamatkan sekatan.

“Kami akan bertindak dari pelbagai sudut sehingga dunia yakin tiada alternatif selain menamatkan sekatan,” kata jawatankuasa itu.

Seramai 45 aktivis Pergerakan Perpaduan Antarabangsa dari kira-kira 15 negara menyertai armada itu termasuk pasukan media dari Al Jazeera serta Press TV.

Pihak berkuasa Israel menganggap usaha Freedom Flotilla menyalahi undang-undang antarabangsa dan merampas mana-mana kapal yang cuba menamatkan sekatan terhadap Gaza, termasuk armada dari Norway yang dijadualkan tiba dalam masa beberapa hari. –Agensi/myMetro Online

No comments

Post a Comment

© all rights reserved
made with by templateszoo