NOTIS:

Terima kasih kepada semua pengundi.......

4 September Cuti!


KUALA LUMPUR, 30 Ogos (Bernama) -- Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak semalam mengisytiharkan Isnin 4 Sept ini sebagai cuti khas kerana pencapaian Malaysia yang luar biasa pada temasya Sukan SEA ke-29 Kuala Lumpur (KL2017).

"Bukan senang nak bagi cuti sebab Malaysia sudah terlalu banyak cuti. Tetapi kerana pencapaian kita yang luar biasa, sokongan rakyat berbilang kaum yang padu, pencapaian para atlet yang cemerlang.

"Maka dengan ini bagi pihak kerajaan saya umumkan cuti umum pada 4 Sept," katanya semasa berucap pada majlis sambutan Ambang Merdeka di Stadium Nasional Bukit Jalil di sini yang berlangsung sejurus selepas majlis penutupan rasmi KL2017.

Pengisytiharan itu disambut sorakan kegembiraan oleh ribuan penonton di stadium tersebut.

Sementara itu, Najib, dalam kenyataan mengenai perkara itu, berkata kerajaan memutuskan cuti umum itu sebagai menghargai pengorbanan atlet negara dan semua yang terlibat dalam menyemarakkan kecemerlangan negara sempena KL2017.


Ia juga, kata perdana menteri, sebagai menghargai sokongan tidak terhingga yang ditunjukkan seluruh rakyat Malaysia sepanjang penganjuran temasya sukan dwitahunan itu.

Menurutnya, pengisytiharan cuti itu dibuat berdasarkan Seksyen 8 Akta Hari Kelepasan Am 1951 bagi Semenanjung dan Wilayah Persekutuan Labuan.

Bagi Sabah dan Sarawak ia diselaras mengikut Ordinan Hari Kelepasan Am masing-masing.

Malaysia muncul juara keseluruhan edisi temaya ke-29 sukan serantau itu dengan kutipan 145 pingat emas, 92 perak dan 86 gangsa.

-- BERNAMA

© all rights reserved
made with by templateszoo